EU’s udenrigsministre er enedes om at lempe sanktionerne, så syrerne i områder, som oppositionen kontrollerer, bliver i stand til at eksportere olie samt modtage konkret hjælp, udstyr og investeringer i olie- og gasindustrien.
Udenrigsministrene besluttede på deres møde mandag i Luxembourg også at ophæve sanktionerne mod Burma.
Undtaget er våbenembargoen og embargo mod udstyr, der kan anvendes til undertrykkelse fra myndighedernes side, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet mandag.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger om Syrien:
”Beslutningen om at give den syriske opposition muligheden for i højere grad at udnytte olie- og gas-ressourcerne er et skridt mod at skabe grobund for en genopretning af økonomisk aktivitet til gavn for civil-befolkningen i de områder, som ikke længere er under regimets kontrol”.
“Dette er blot ét af de mange områder, hvor vi kan støtte de moderate syriske kræfter i deres bestræbelser på at forberede tiden efter Assad”.
Samtidig forelå der oplysninger om den humanitære situation, hvor det står klart, at den stadig forværres.
Vurderingen er, at 6,8 millioner personer inde i Syrien har humanitære behov, 4,25 millioner mennesker er fordrevne, og andre 1,3 millioner flygtet ud af Syrien – primært til nabolandene.
Villy Søvndal:
“Tallene taler deres eget tydelige og foruroligende sprog. De humanitære behov er akut påtrængende”.
“Danmark har allerede via NGO’er givet 15 millioner kr. til grænseoverskridende hjælp ud af de 227 mio. kr., der allerede er ydet i generel humanitær hjælp. Danmark støtter fuldt ud de kræfter i FN, som taler for at styrke hjælpen ind i Syrien”.
Lettelser for Burma
EU har siden 1990 haft sanktioner mod Burma for at lægge pres på regimet for at indføre demokrati og sikre national forsoning. De nu helt ophævede sanktioner blev suspenderet af EU i april 2012.
EU’s udenrigsministre var på mødet mandag enige om, at udviklingen i Burma “overvejende bevæger sig i positiv retning, men at der fortsat er alvorlige udfordringer”, som det siges.
Villy Søvndal:
”Ophævelsen af EU’s sanktioner sker i anerkendelse af den udvikling Burma har gennemgået de sidste par år – vel vidende, at der fortsat er problemer”.
“Vi vil fortsat holde landets regering fast på sit ansvar for at sikre national forsoning, fortsat demokratisering, løsladelse af resterende politiske fanger, især på at sikre at der ikke begås overgreb mod befolkningen – for blot at nævne nogle af de store udfordringer. Det ændrer ophævelsen intet ved”.
“Tværtimod har Burmas regering nu ikke sanktionerne at ty til som undskyldning for ikke at klø på med reformer. Tiden er løbet fra isolation og sanktioner, i stedet skal vi normalisere forholdet til Burma og styrke det gensidige engagement. Derfor har vi også selv åbnet en repræsentation i landet.”
Også Mali på programmet
Endelige drøftede EU’s udenrigsministre den politiske og militære situation i Mali, hvor der “fortsat noteres en positiv udvikling med hensyn til konsolideringen af den maliske stat og ikke mindst den sikkerhedsmæssige kontrol med de nordlige regioner”.
Der var bred enighed om, at EU må fastholde presset på den maliske regering for at sikre, at dens egen køreplan for valg samt en dialog- og forsoningsproces gennemføres som planlagt.
Ministrene opfordrede bl.a. den maliske regering til at sikre, at alle sager om påståede overtrædelser af menneskerettighederne efterforskes, og at de skyldige bliver holdt ansvarlig for deres handlinger.
Yderligere oplysninger hos:
Særlig rådgiver Henrik Røjgaard
e-mail: [email protected] og tll. 20 46 14 63