Dansk NGO sætter spot på Afrikas sidste enevældige kongedømme

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

NGOen Afrika Kontakt sætter fra den 29 april til den 5. maj fokus på kampen for demokrati i Swaziland, hvor Afrikas sidste enevældige monark residerer. Det sker med en ACT NOW kampagne, der omfatter to dages event på Nørrebro i København om forholdene i det lille sydafrikanske land.

Swazierne kæmper med fredelige midler for en nation med demokrati, menneskerettigheder og økonomisk omfordeling. Denne daglige kamp har store personlige omkostninger for alle, der sætter sig op imod styret, anfører Afrika Kontakt i en pressemeddelelse mandag.

ACT NOW kampagnen tager udgangspunkt i demokratibevægelsens kamp for demokrati, menneske- og socioøkonomiske rettigheder samt den modstand hvormed monarkiet på den anden side modsætter sig forandringer.

Der vil være specielt fokus på Afrika Kontakts partnere i Swaziland, som alle er prominente aktører i kampen for demokrati.

Den danske stat (Danida) har besluttet at udfase støtten til demokrati-bevægelsen i Swaziland på baggrund af en stigning i landets BNI pr. indbygger. Derfor skal Afrika Kontakt stoppe sin støtte til demokrati-bevægelsen, hedder det.

Og videre:

“BNI-grænsen tager dog hverken hensyn til, at Swaziland stadig er underlagt et totalitært regime eller at 69 procent af indbyggerne lever under FNs fattigdomsgrænse. BNI-grænsen udgør altså nogle rigide økonomiske kriterier, som ikke tager hensyn til Swazilands reelle situation”.

Hovedtrækkene i den danske udviklingsstrategi ”Retten til et bedre liv”, er at fattigdom skal bekæmpes og udvikling hjælpes på vej igennem udbredelsen af menneskerettigheder og demokrati.

“I Afrika Kontakt stiller vi spørgsmålstegn ved sammenhængen mellem ønsket om udbredelsen af demokrati og menneskerettigheder og de økonomiske rammer som opstilles for fordelingen af midler på baggrund af BNI pr. capita”, skriver NGOen.

For at sætte fokus på denne problematik holder Afrika Kontakt et to-dags event på VerdensKulturCentret på Nørrebro den 4. og 5. maj.

Her vil en fotoudstilling og videoinstallation om kampen for et demokratisk Swaziland danne rammen for foredrag af frontfigurer i Swazilands demokratibevægelse, ligesom der vil være debat om den danske udviklingsstøtte til den lille nation mellem Mozambique og Sydafrika.

Debatten vil tage udgangspunkt i, hvorledes Danmark fremadrettet bedst kan støtte. Dette vil blive diskuteret med relevante danske aktører, som har projekter i Swaziland- herunder Socialdemokratiet, Enhedslisten og Afrika Kontakt samt partnere i landet.

Også Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD), der administrerer projekter mellem politiske partier og CISU (Civilsamfund i Udvikling), vil deltage i debatten. CISU administrerer støtten til dele af de folkelige organisationer og foreninger med u-landsvirke herhjemme.

Desuden vil der være oplæg af centrale aktøer fra Swazilands demokratibevægelse, som beretter om kampen for demokrati og mobiliseringen af græsrødder. Og ph.d. Gorm Gunnersen taler om betydningen af international solidaritet i kampen for frihed og demokrati.

Man kan læse mere på www.swazi.dk
(se bl.a. under “Program”)

Og i U-landsnyts kalender primo maj.

Yderligere oplysninger hos:
Sekretariatsleder Morten Nielsen, Afrika Kontakt
tlf. 35 35 92 32 og mobil 25 39 65 57
web: www.afrika.dk