Torsdag genåbner Formynderskabsrådssalen i FNs hovedsæde i New York. Salen blev indrettet af den danske arkitekt Finn Juhl i 1952 og har siden 2010 været lukket under en gennemgribende restaurering og modernisering.
Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har samarbejdet tæt med FN om at genskabe salen i overensstemmelse med Finn Juhls oprindelige tanker.
Samtidig er salen fornyet med møbler, som er tegnet specifikt til rummet af den danske designduo Kasper Salto og Thomas Sigsgaard. skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.
Salen står nu igen som et dansk arkitektonisk mesterværk, der lader FN’s mange brugere og besøgende opleve det bedste af dansk arkitektur og møbeldesign.
Samtidig er salen et billede på danske værdier i FN: bæredygtigt design skabt med et demokratisk formål for øje, hedder det.
Hestesko-opstilling genindført
Ud over at modernisere salen med de nye møbler, har man med restaureringen genskabt salen i dens oprindelige interiør og efter de tanker og formgivningsprincipper, der var karakteristiske for Finn Juhl.
Bl.a. er gulvet foran podiet blevet sænket, ligesom Juhls hesteskoopstilling af stolene er genindført. Begge dele var vigtige for Finn Juhl, fordi det var for ham var et grundprincip i demokratiet og FN, at alle skulle være i øjenhøjde, og at salen skulle indbyde til samtale.
Herudover ser man nu igen Juhls FJ 51-stol i salen, og alle salens faste elementer har gennemgået en omhyggelig restaurering.
Det arbejde har kun kunnet lade sig gøre, fordi man på Danmarks Designmuseum har bevaret alle Juhls oprindelige tegninger og farve- og materialprøver fra salen,
Også kronprinsessen taler
Ved åbningen taler både FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, Kronprinsesse Mary, udviklingsminister Christian Friis Bach (R) og direktør i Kulturstyrelsen Anne Mette Rahbæk.
Restaureringen af Formynderskabsrådssalen er sket med støtte fra Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Realdania. Statens Kunstfonds Udvalg for Kunsthåndværk og Design stod bag en konkurrence om nye møbler til salen.
Christian Friis Bach siger:
”Danmark og FN har med istandsættelsen af Finn Juhls smukke indretning af formynderskabsrådssalen sikret et stykke unikt arkitektonisk kulturarv. Salen er i sit smukke nyrenoverede udtryk et symbol på Danmarks stærke opbakning til FN siden grundlæggelsen i 1945″.
“Jeg ser frem til, at Finn Juhl-salen igen skal danne ramme om mere end 400 møder og arrangementer årligt om globale emner, som ikke respekterer grænser, men berører os alle såsom kampen mod fattigdom og for fred og menneskerettigheder.”
Man kan se billeder fra den nye sal på
http://www.kulturstyrelsen.dk/internationalt/aktuelle-projekter/et-dansk-mestervaerk-i-new-york/pressefotos
Trygve Lie stod bag
Finn Juhl blev i 1950 udpeget til at stå for indretningen af den ene af de tre store mødesale i den nye FN-bygning, der var under opførelse i New York – se også længere nede.
Det var FN’s første generalsekretær, nordmanden Trygve Lie, der havde bedt Danmark, Sverige og Norge om hver især at udsmykke en af de tre store mødesale i FN. Norge fik Sikkerhedsrådssalen, Sverige fik Salen for FN’s Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC), og Danmark den såkaldte Formynderskabsrådssal.
Da Formynderskabsrådssalen åbnede i 1952, stod det klart, at Juhl havde løst opgaven mesterligt. Han havde skabt en totalindretning af rummet, hvor enhver detalje, enhver farve og ethvert møbel indgik i en fuldendt helhed – et Gesamtkunstwerk.
Men de næste mange års brug gik hårdt ud over den helhed, Finn Juhl havde skabt. Bl.a. blev salen ombygget i 1964 og i 1977, som følge af at antallet af medlemslande i FN voksede, og Juhls indretning af salen blev stærkt forandret.
Da FN i 2008 stod over for en totalrenovering af hele det imposante bygningskompleks ud til East River på Manhattan, opstod der derfor en unik mulighed for at genskabe salen i Finn Juhls ånd.
Fra FN’s side havde man ikke selv midlerne til at genskabe Juhls indretning, og man henvendte sig derfor til Danmark. Og her var der ingen tvivl: renoveringen af FN var en oplagt chance for at sikre et enestående stykke dansk kulturarv i New York.
Nyt design i salen
Formynderskabsrådet er ikke længere i funktion – se mere på http://aprilmag.unric.org/da/information-om-fn/25951?start=4
Salen bruges i dag til langt flere og mere varierede møder og arrangementer end på Finn Juhls tid. Derfor var der behov for at skabe nye møbler til salen.
Statens Kunstfonds Udvalg for Kunsthåndværk og Design afholdt i 2011 en konkurrence om design af nye borde og en sekretariatsstol til salen, som blev vundet af Salto og Thomas Sigsgaard.
Duoens nye møbler til salen fremtræder som klare, nutidige eksponenter for dansk design uden at overdøve de klassiske Finn Juhl-møbler, som de spiller sammen med i salen, slutter udenrigsministeriet.
Livestreaming:
Åbningen af Finn Juhl-salen livestreames via http://webtv.un.org/ fra kl. 17.00 dansk tid.
FN-bygningens historie
Selv om generalforsamlingen på sit første møde i London i 1946 besluttede, at FNs hovedkvarter skulle ligge i USA, var New York ikke det sted, som den rådgivende komité foretrak. Den overvejede byer som Philadelphia, Boston og San Francisco.
Da endelig New York blev valgt, havde komiteen nogle andre steder i byen på prioriteringslisten. Det, som afgjorde valget, var en gave på 8.5 millioner dollars fra John D. Rockefeller til købet af grunden på First Avenue. Senere gav New Yorks bystyre yderligere bidrag.
FNs hovedkvarter blev bygget på en grund, hvor der lå slagterier og små industrivirksomheder. Oprindelig var det tanken at opføre en bygning i 45 etager til en pris af 85 millioner dollars.
På generalsekretær Trygve Lies ordre blev omkostningerne skåret ned med 20 millioner dollars, og bygningen blev reduceret til 39 etager. Den amerikanske regering gav et rentefrit lån på 65 millioner dollars til dækning af opførelsen. Det sidste afdrag på dette lån blev betalt i 1982.
Den 24. oktober 1949 lagde generalsekretær Trygve Lie grundstenen til den kommende FN-bygning. 19 måneder senere, den 21. august 1951, begyndte FN-sekretariatets medarbejdere at flytte ind i deres nye kontorer.
For en rundtur i Sekretariatsbygningen, se
http://www.un.org/Pubs/CyberSchoolBus/untour/index.html
Yderligere oplysninger hos:
Konsulent i Kulturstyrelsen Sune Blicher,
tlf. 30 82 21 71 og e-mail: [email protected]
Direktør i Realdania Hans Peter Svendler,
tlf. 70 11 66 66 og e-mail: [email protected]
Pressemedarbejder i Udenrigsministeriet, Henrik Winther,
tlf. 24 49 51 70 og e-mail: [email protected]