Muligt nordisk samarbejde om bidrag til FN-mission i Mali

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Hvis FN anmoder Danmark om et bidrag til fredsstyrken i Mali, vil Danmark gerne levere det i samarbejde med de andre nordiske land, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Den 2.-3. maj mødtes Villy Søvndal med sine nordiske ministerkolleger på den svenske ø Sandhamn for at drøfte det nordiske udenrigs- og sikkerhedspolitiske samarbejde.

I forbindelse med mødet siger Søvndal om Mali ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet:

“Der er gennem Sikkerhedsrådsresolution 2100 opnået enighed om, at FN overtager den nuværende mission i Mali”.

“Det bliver med klart mandat til at beskytte civil-befolkningen og med henblik på at skabe sikkerhed og stabilitet, så der kan sikres de nødvendige vilkår for den politiske forsonings-proces, som vi fra dansk side lægger meget vægt på.”

”Hvis vi får en henvendelse fra FN om et muligt dansk bidrag til operationen, vil regeringen  i udgangspunktet være positivt indstillet, og vi vil derfor se nærmere på de bidrag, der i givet fald efterspørges fra FN. Vi ser i den sammenhæng gerne et samarbejde med et eller flere nordiske lande”.

”De nordiske udenrigsministermøder er et godt forum for at diskutere og styrke det nordiske samarbejde yderligere. Vi har opnået vigtige fremskridt, bl.a. i forhold til det udenrigspolitiske område, hvor samarbejdet mellem vores ambassader styrkes. Seneste eksempel er de fælles-nordiske faciliteter i Yangon i Burma,” anfører Søvndal videre.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-04-13/fn-sender-fredsstyrke-til-mali-danmark-overvejer-b