Danmark, der i forvejen er et stort donorland af bistand til Somalia, skruer nu op for hjælpen til den kaosramte stat på Afrika Horn, fremgår det af presserapporter og en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet tirsdag.
Den nye bistandspakke indeholder 75 mio. kr., som udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) havde med, da de tirsdag deltog i en stor international konference om Somalia i London.
“Efter to årtier som skrøbelig og fejlslagen stat, er der omsider en positiv udvikling. Men det er vigtigt, at vi ikke går i euforisk selvsving, for Somalia står stadig over for meget store og alvorlige udfordringer”, siger Villy Søvndal til Berlingske.
Som et af fremskridtene nævner udenrigsministeren kampen mod piraterne, der hærger i farvandet ud for Somalia. I 2011 var der 176 piratangreb med 25 gidseltagninger. I 2012 var der fem angreb med fem gidsler. I 2013 har der været tre angreb.
“Det er helt afgørende, at Somalia får massiv hjælp udefra, ellers risikerer landet af falde tilbage i borgerkrig og nye humanitære katastrofer”, supplerer Christian Friis Bach.
De to ministre peger på, at der er en nyvalgt regering på plads i hovedstaden Mogadishu. Samtidig har der været fremdrift på sikkerhedsområdet, hvor den islamistiske milits al-Shabaab er trængt i defensiven.
»Men regeringen er reelt kun regering i hovedstaden. Hvis den skal regere i hele landet, kræver det øjeblikkelig hjælp udefra”, siger udviklingsministeren.
Støtter ikke med våben
De ekstra 75 millioner til Somalia skal gå til tre områder:
• Støtte til sikkerhedssektoren herunder opbygning af det somaliske forsvar, maritim sikkerhed, politi og retssektoren.
• Direkte støtte til regeringsførelse og kapacitetsopbygning af centralmyndighederne i Mogadishu.
• Uddannelse.
Der bliver ikke tale om, at Danmark bistår Somalias sikkerhedstyrker med våben eller anden militært isenkram, understreger Christian Friis Bach.
Den internationale Somalia-konference i London tirsdag er første gang, at det samlede internationale samfund på politisk niveau møder en somalisk regering valgt i Mogadishu.
Den britiske premierminister David Cameron er sammen med Somalias præsident Hassan Sheikh Mohamoud vært for konferencen. De inviterede 54 lande og internationale organisationer drøftede de mest akutte udfordringer for at sikre den fortsatte stabilisering og udvikling i Somalia.
Den danske regering vil bl.a. skrue op for støtten til Somalias sikkerhedsstyrker, der kritiseres for voldsomme overgreb. Det er risikabelt – men det er mere risikabelt at lade være, mener de to ministre
Danmarks støtte til somalia
SRSF-regeringen har øget indsatsen i Somalia med en samlet ramme på i omegnen af 650 millioner kroner i perioden 2012-14.
Bistanden dækker støtte til Den Afrikanske Unions militære mission, AMISOM og militær kystovervågning.
Men også mere bløde tiltag som opbygning af et retsvæsen, det internationale arbejde med at sikre juridiske rammer for pirateribekæmpelse, fremme af vækst og beskæftigelse samt god regeringsførelse inden for rammerne af udviklingsbistanden.
Den humanitære indsats går til fordrevne i selve Somalia og flygtninge i nabolandene, især i Kenya og til at styrke befolkningens modstandskraft mod tørke og konflikt.
Villy Søvndal understreger, at Danmark “kræver noget til gengæld, og kvindernes status og et retsopgør med dem, der begå overgreb, er helt afgørende områder”.
Også hård kritik: “Det her er vanvittigt”
Den nye støtte møder til gengæld voldsom kritik fra Dansk Folkepartis udviklingsordfører Hans Kristian Skibby.
“Det er en helt aldeles vanvittig disponering af danske udviklingsmidler, og der er stor risiko for, at pengene bliver anvendt helt forkert, eksempelvis til finansiering af konflikter i landet. Styrets militære og politimæsigt enheder har et ganske dårligt ry som særdeles voldelige”, siger Skibby til Berlingske online tirsdag.
»Det er som om udviklingsministeren har sat sig for at eksperimentere med de danske millioner og nærmest ser det som sin opgave at provokere. Inden for en kort tid har han valgt at åbne massivt op for danske skattekroner til Zimbabwe, Uganda og nu Somalia”, mener Hans Kristian Skibby.