I DR2 i den kommende uge kan seerne møde en buddhistisk “multimediemunk”, som under en protest mod jordtyveri i Cambodja filmer sin egen arrestation med spionbriller. Det er et af indslagene i ”Cyberwar”, skriver DR i en forhåndsomtale.
“Cyberwar” er en dansk produceret dokumentarserie om sociale medier i Kina, Egypten og Cambodja. Serien sendes i tre dele og vises på DR2 mandag-onsdag den 13-15. maj kl 23.10.
Man kan se uddrag af mulitimedia-munkens optagelse på
http://www.youtube.com/watch?v=t-ebZ2QWcDU&feature=youtu.be
Havde det ikke været for Youtube, Facebook og Twitter var historien om den egyptiske aktivist, Samira Ibrahim måske aldrig kommet frem. Hun blev brutalt ydmyget af militæret og udsat for en såkaldt “jomfrutest”.
Modsat andre kvinder som var udsat for samme ydmygelse tog hun kampen om mod militæret, og i dag er hun blevet et vigtigt symbol for de unge aktivister i Egypten. Man kan møde Samira Ibrahim i seriens afsnit fra Egypten
Effektivt våben for aktivister
De sociale medier har udviklet sig fra at være en fri udveksling af private tanker og smalltalk til et effektivt instrument for aktivister, som ønsker at sprede et politisk budskab verden over.
Helt nye stemmer er ved at forme sig undertrykkende lande; udenom de traditionelle og ofte statskontrollerede medier. En ny offentlighed er under udvikling – og den bliver stærkere og stærkere, hedder det.
Selv i det fattige Cambodja bruger lokale aktivister Facebook og Youtube til at dokumentere overgreb og uretfærdighed. Og det virker.
Seerne møder videofotografen Kim Heng, hvis billeder var med til at få løsladt en større gruppe fængslede kvindelige aktivister – og den buddhistiske “multimediemunk”.
Kinas “Great Firewall”
Et af de lande, hvor udviklingen går stærkest, er Kina. Med over en halv milliard mennesker online – er Kina nu verdens største internet nation.
Og på Weibo – det kinesiske svar på Facebook, ytrer kineserne sig mere skarpt og kritisk end nogensinde før, mod korruption, uretfærdighed og censur.
Kineserne er i dag forhindret i at gå på Facebook og Youtube og mange andre vestlige websites af den såkaldte “Great FireWall”
Da designeren af GFW Fang Bing Xing åbnede sin første Weibo konto, blev han mødt af hadefulde indlæg. GTH (GoToHell) skrev tusindvis af unge kinesere på hans Weibo-side, og kort efter blev han nødt til at lukke sin konto igen.
Dokumentarserien tager seerne med på en rejse i det digitale Kina, hvor de møder nogle af de mest kontroversielle bloggere, og ser hvordan det går med TV-holdets egen Weibo-konto, når det uploader systemkritiske billeder.
Ender vi med at blive lukket ned? lyder det.
Serien er produceret af Express TV-Produktion i co-produktion med DR og støttet af Nordvisionsfonden, FST (Finlands Svenska Television), SRF (schweizisk TV) og Danida.
Yderligere oplysninger hos:
Jakob Gottschau, producer og tilrettelægger, tlf. 20 662 662
e-mail: [email protected] eller tilrettelægger Poul Kjar,
tlf: 41 86 59 75 og e-mail: [email protected]