Dansk Mode og tekstil: Åbenhed om leverandører vil skade os

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Internationale virksomheder fremlægger lister over leverandører i u-lande – danske virksomheder tøver fortsat.

En række internationale tekstil-virksomheder har valgt at fremlægge lister over deres leverandører i u-lande. Det sker efter ulykken i Bangladesh, hvor en industribygning styrtede sammen og dræbte flere end 1.000 arbejdere.

Virksomhederne tæller bl.a. H&M, Nike, Helly Hansen, Patagonia, Adidas, Puma og Levi’s.

Danske virksomheder tøver dog med at fremlægge lister over deres leverandører. Det skyldes bl.a. faren for at små brands vil lide skade. Det fortæller DR Nyheder mandag.

“Vi er lidt bekymrede i forhold til meget små brands, som måske har brugt ti år på kapacitetsopbygge en leverandør”, siger Pia Odgaard, der er CSR-chef i Dansk Mode og tekstil, ifølge DR.

“Hvis de bliver overhalet indenom af større brands, som pludselig går ind på deres leverandør, når de åbner deres leverandørlister, så kan de faktisk blive udkonkurreret af de lidt større brands, som kan lægge større ordrer”, lægger Odgaard til.

Hun slår dog fast, at branchen vil følge trop, hvis man på en eller anden måde opnår global enighed om, at der skal være fuld åbenhed om, hvor virksomhederne får produceret deres tøj.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har anmodet den danske tekstilbranche om frivilligt at fremlægge leverandørlister. Men det er blevet afvist af flere store danske virksomheder – bl.a. Bestseller og Jysk.

Bestseller begrunder sin indstilling med hensynet til virksomhedens konkurrenceevne og fra Jysk lyder det, at man ikke tror på, at det vil øge sikkerheden at offentliggøre navne på leverandører.

Det danske firma Texman, der fik produceret skjorter på den nu sammenstyrtede fabrik til bl.a. Tøjeksperten, siger det samme.

Amerikanske Walt Disney Company har taget konsekvensen af omfattende problemer i tekstilindustrien i Bangladesh og meddelt, at koncernen ikke længere vil få sit tøj produceret dér.