Skofabrik styrter sammen over arbejdere i Cambodja

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Endnu inden der er fuldt overblik over katastrofen, hvor en industribygning styrtede sammen i Bangladesh, har en lignende, omend meget mindre, ulykke ramt Cambodja. Ulykken sætter igen fokus på arbejdsforholdene i de fattige asiatiske lande.

Mindst to arbejdere er blevet dræbt, efter en sektion af taget på en skofabrik tilhørende Wing Star Co. Ltd i nærheden af Cambodjas hovedstad Phnom Phen torsdag morgen styrtede ned. Ulykken skete omkring kl. 7.30 lokal tid, rapporterer Phnom Pehn Post.

Indtil videre er der rapporteret om seks kvæstede, men det frygtes at langt flere ligger kvæstede eller dræbte i ruinerne. En større politistyrke og medlemmer af premierministerens livgarde søger efter folk i ruinerne.

Et vidne oplyser ifølge Politiken.dk at der var omkring 100 arbejdere i bygningen, da taget faldt ned og at omkring 50 personer fortsat er indespærret i ruinerne.

Ulykken kommer kort tid efter ulykken i Bangladesh, hvor flere end 1100 arbejdere bleve dræbt, da en bygning med flere tekstilvirksomheder styrtede sammen: Den minder endnu engang om de ofte meget dårlige arbejdsforhold, der hersker på de fabrikker, hvor meget af verdens tøj og sko bliver fremstillet.

Skofabrikken producerer ifølge Phnom Pehn Post løbesko for det japanske firma Asics.

Tekstilindustrien er yderst vigtig for Cambodjas økonomi. Omkring 80 procent af landets eksportindtægter stammer herfra. Størstedelen af landets tekstilfabrikker er ejet af personer eller firmaer fra andre asiatiske lande.

Arbejderne på fabrikkerne tjener få hundrede kroner om måneden og producerer meget af det tøj, der sælges i vestlige tøjbutikker.