Politiker om Bangladesh-aftale: Firmaerne flintrende ligeglade

Forfatter billede

Regeringen indgik fredag en frivillig aftale med tekstilbranchen om etisk produktion i u-lande som Bangladesh. Støttepartiet Enhedslisten tvivler på aftalens værdi, og det samme gør Venstre, fremgår det af DR online.

“Så snart I holder op med at skrive om det, er virksomhederne flintrende ligeglade”, siger Enhedslistens arbejdsmarkeds- og udviklingsordfører, Christian Juhl, om den aftale, handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har indgået med tekstilbranchen.

Vi skal kunne stå inde for alt det tøj, der bliver produceret i Bangladesh, lyder det fra de to ministre.

“Vi har lavet en aftale med virksomhederne om at styrke deres samfundsansvar, gøre det i fællesskab; regeringen, brancheorganer, folkelige organisationer og fagforeningerne, står nu sammen om at styrke om at styrke forholdende i Bangladesh, der producerer vores tøj, sagde Christian Friis Bach efter fredagens møde.

Aftalen bliver frivillig og ikke bindende. Og dét finder Venstre forkert. “Aftalen mangler forpligtelser og sanktions-muligheder”, siger det store oppo-sitionspartis erhvervspolitiske ordfører Kim Andersen til dr.dk fredag.

Christian Juhl er enig:

“Man skal lave en bindende aftale. Ellers kan den kun bruges til at pynte lidt på virksomhedernes image. Og man skal slet ikke lægge indsatsen hos de danske virksomheder, men hos fagforeningerne i de tredje verdens lande, hvor produktionen finder sted”, lyder hans opfordring.

“Vi skal ikke støtte dansk erhvervsliv med en 50-øre, uden at der følger penge med til styrkelse og positionering af fagbevægelsen ude i de enkelte lande”, gør Enhedslistens ordfører gældende.

Løse krav med fuldt overlæg

Blandt de 13 virksomheder på mødet var Bestseller, IC Companys og Jysk repræsenteret.

Virksomheder, der tidligere har stillet spørgsmålstegn ved regeringens ønske om åbne leverandørlister, som også bliver nævnt i dagens aftale – omend i løse vendinger.

Og det er med fuldt overlæg, at kravene ikke er formuleret mere firkantede, siger Pia Olsen Dyhr.

“Hvis vi stiller specifikke krav kun til danske virksomheder, bliver det svært for dem at klare sig. Det er et balancepunkt, vi skal finde, for det er et internationalt problem. På den fabrik, hvor ulykken skete, var der op til 30 brands repræsenteret”, siger ministeren.

Hun henviser til katastrofen i slutningen af april, hvor over 1.100 syersker omkom, mens de var på arbejde og deres arbejdsplads styrtede sammen.

Foreningen Dansk Initiativ for Etisk Handel, der også var en af initiativtagerne til dagens møde, fastsætter datoen for, hvornår branche og ministre igen skal mødes for at sætte nye, konkrete mål.

Dagens partnerskabsaftale med regeringen kommer i kølvandet på, at danske tøj- og tekstilvirksomheder som Jysk, Bestseller, PWT Group (Tøjeksperten, Wagner m.fl), IC Companys og Dansk Supermarked valgte at undlade at underskrive en international aftale, der ligeledes omhandlede arbejdsforholdene i Bangladesh.

Den har internationale giganter som H&M, Tesco og Zara ellers sat deres signatur på.