Dansk kommunalvalg bliver tilløbsstykke for u-lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) fortæller i sin netop udkomne årsberetning for 2012, at man forventer flere end 60 repræsentanter fra omkring lige så mange politiske partier fordelt på 12 lande, som vil komme og overvære de danske kommunal- og regionsvalg tirsdag d. 19. november.

De skal først på skolebænken og får så lejlighed til at opleve valgkampen og valghandlingen på nærmeste hold med danske partier som værter. Altsammen for at lære om nærdemokratiet og dets spilleregler.

Årsberetningen fortæller ellers “virkelige historier fra den politiske slagmark” og oplyser, at ved udgangen af 2012 havde syv af Folketingets partier indgået i alt 13 parti-til-parti partnerskaber i ni u-lande.

De er fordelt på fem lande i Afrika, to i Mellemøsten og to i Latinamerika. Samtidigt har instituttet selv etableret flerparti-partnerskaber i syv lande – tre i Asien, tre i Afrika og et i Mellemøsten.

Halvdelen af instituttets midler er afsat til at skabe bånd mellem danske partier og deres søsterpartier eller “ligesindede” partier i Den 3. Verden.

Her er det et vigtigt princip, at det er u-landspartneren, der bestemmer hvilke behov man har, ikke det danske parti på Christiansborg.

De fleste danske partier har kun én partner for nuværende og det er sandsynligt at disse samarbejder vil vare over en årrække.

Her er partnerskaberne mellem partierne (pr. 1. januar 13):

Socialdemokraterne:

Ghana: NDC – National Democratic Congress
Swaziland: SWADEPA – Swazi Democratic Party
Egypten: ESDP – Egyptian Social Democratic Party

Radikale Venstre:

Tanzania: CUF – Civic United Front

De Konservative:

Tanzania: CHADEMA – Chama Cha Demokrasia na Maendeleo

Socialistisk Folkeparti:

Bolivia: MAS – Movimiento al Socialismo

Liberal Alliance:

Bolivia: VERDES – Verdad y Democracia Social

Venstre:

Kenya: CMD – Centre for Multiparty Democracy
Egypten: Free Egyptians
Zambia: NAREP – National Restoration Party

Enhedslisten:

Honduras: FNRP – Frente Nacional de Resistencia Popular
Swaziland: PUDEMO – People’s United Democratic Movement
Palestinian Territories: Youth Platform – DFLP, PPP and FIDA

Et langt sejgt træk

Nogle af de lande, instituttet og de politiske partier har valgt at arbejde i, er helt klart lettere end andre, fordi den demokratiske kultur så småt har fået fodfæste, skriver instituttet i årsberetningen.

Men selv i de letteste lande er det allerede nu klart, at der skal arbejdes hårdt for hver eneste landvinding, hedder det

Efter et indledende afsnit med nogle globale overvejelser giver beretningen en kort opsummering på Christiansborg Seminar 2012, som var årets helt store satsning.

“Her lykkedes det at samle repræsentanter for alle vore partnere til en vigtig debat om kvinders deltagelse i partiernes arbejde, og de danske erfaringer blev brugt som inspiration, vel vidende at andre lande hverken kan eller skal kopiere os”, fremgår det.

Størstedelen af beretningen består af korte historier om det arbejde, som nu er sat i gang gennem partnerskaberne.

“Vi håber, de giver et indtryk af, hvor spændende partiernes og instituttets arbejde er; hvor besværligt det til tider kan være; hvor opløftende det er, når tingene lykkes; og hvor lang tid det ind imellem tager at nå i mål”, anføres det.

Ønsker man et trykt eksemplar af rapporten, sker det ved henvendelse til Niels Pelle Wang-Holm ([email protected])

Man kan downloade (hente) to versioner af rapporten: en almindelig pdf-version, og en ”bladre-version”.

De findes på henholdsvis
http://dipd.dk/wp-content/uploads/Annual-Report-2012.pdf
og
http://issuu.com/trykpartner/docs/ar2012_web?mode=embed&layout=http://proof.trykpartner.dk/style/issuu/basicBlue/layout.xml

Yderligere oplysninger hos:
Direktør Bjørn Førde
tlf. 38 40 28 00 Office, 38 40 28 01 Direct
50 93 53 86 Mobile, e-mail: [email protected]
web: www.dipd.dk