U-lande bag global vækst i landbrugsproduktionen

Forfatter billede

Det skriver den økonomiske samarbejdsorganisation OECD og FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO i fælles rapport offentliggjort i Beijing. Rapporten har især fokus på Kina, hvor landbrugsproduktionen er femdoblet på få årtier.

Hvor den globale produktion af landbrugsvarer fra 2003 til 2012 steg med 2,1 procent, vil den de kommende ti år formentlig ‘kun’ stige med 1,5 procent, ifølge en pressemeddelelse fra FAO torsdag.

Til gengæld vil priserne fortsat ligge over det historiske gennemsnit for landbrugsprodukter på grund af en kombination af den langsommere vækst og en større efterspørgsel – herunder også efter biobrændsel.

Bag den forventede udjævning af væksten i landbrugsproduktionen ligger en begrænset udvidelse af det dyrkede areal, voksende produktionsomkostninger, øget ressourcebegrænsning og øget pres på miljøet, skriver OECD og FAO i deres ’The OECD-FAO Agricultural Outlook 2013-2022.

Rapporten argumenterer, at landbruget er gået fra at være hovedsageligt politik-drevet til markedsdrevet, hvilket giver udviklingslandene vigtige investerings-muligheder og økonomiske fordele på grund af deres voksende efterspørgsel efter mad, deres mulighed for at udvide landbrugs-arealet og deres relative fordel på mange globale markeder.

Samtidig advarer rapporten, at fald i produktionen, ustabile priser og handelsafbrydelser fortsat udgør en fare for verdens fødevaresikkerhed.

OECD-FAO forudsigelsen advarer om mulige prishop på op til 40 procent, hvis der kommer en tørke som den, der lagde store landbrugsområder øde sidste år.

Den umiddelbare årsag til et så stort prishop er, at store landbrugsproducerende og -konsumerende lande har reduceret deres varelagre.

Fokus på Kina

Med en femtedel af jordens befolkning, en høj indkomstvækst og et ekspanderende landbrugsareal vil Kina have en enorm indflydelse på verdensproduktionen og placerer sig derfor centralt i rapporten fra OECD-FAO.

Siden 1978 er Kinas landbrugsproduktion næsten femdoblet og Kina er tæt på at nå det første MGD-mål om at udrydde sult.

Ved lanceringen af rapporten advarede OECDs generalsekretær Angel Gurría om, at væksttallene for den fremtidige landbrugsproduktion afhænger af, at den økonomiske krise ikke forværres yderligere, men i stedet tøjles og vendes.

“Governments need to create the right enabling environment for growth and trade. Agricultural reforms have played a key role in China’s remarkable progress in expanding production and improving domestic food security,” sagde OECD generalsekretæren.

Samtidig mindede FAOs generaldirektør José Graziano da Silva om, at det er de fattigste, der står for skud:

“High food prices are an incentive to increase production and we need to do our best to ensure that poor farmers benefit from them. Let’s not forget that 70 percent of the world’s food insecure population lives in rural areas of developing countries and that many of them are small-scale and subsistence farmers themselves.” 



Fordele for udviklingslande

Med baggrund i udviklingsverdenens befolkningstilvækst, højere indtægter, urbanisering og ændrede levevaner vil forbruget af landbrugsvarer stige mest i Østeuropa og Centralasien fulgt af Latinamerika og Asien, vurderer rapporten.

Samtidig vil udviklingslandenes andel af den globale landbrugsproduktion stige i takt med øgede investeringer i sektoren, således at udviklingslande forventes at stå for op imod 80 procent af væksten i verdens kødproduktion over de kommende ti år.

Desuden vil de i 2022 stå for størstedelen af eksporten af korn, ris, oliefrø, vegetabilsk olie, sukker, oksekød og fisk, forudser rapporten.

Derfor bør regeringerne i stadig højere grad investere i landbrugssektoren, samtidig med, at der tages et øget hensyn til bæredygtig brug af landbrugsjord og vandressourcer, anbefaler OECD og FAO.

Resultatet vil vise sig i form af innovation, øget produktivitet og dermed en bedre integration I den globale værdikæde.

Man kan se hele “Agricultural Outlook” på
http://www.oecd.org/site/oecd-faoagriculturaloutlook