De 270 medlemsorganisationer i NGO-samvirket CISU melder sig klar til dialog med udviklingsministeren om udformning af Civilsamfundsstrategien. I den forbindelse har CISU tre konkrete anbefalinger til ministeren.
Civilsamfundsstrategien, som har været styrende for bl.a. den statslige støtte til de danske folkelige foreningers udviklingsindsatser, er blevet evalueret og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har offentliggjort evalueringsrapporten.
Sådan skriver CISU – Civilsamfund i Udvikling – i et åbent brev til Friis Bach.
CISU er enig i de overordnede anbefalinger:
– At der skal formuleres en civilsamfunds-politik,
– at der skal gives støtte til NGOernes innovative (nytænkende) partnerskaber, og
– at der skal skabes flere muligheder for, at NGOerne i Syd selv kan søge støtte.
Det hedder videre:
Vi har i Danmark en god tradition for, at de centrale elementer i udviklingspolitikken formuleres i en åben dialog med både de folkelige foreninger, forskningsinstitutioner, erhvervslivet og andre parter i udviklingssamarbejdet.
CISU forventer, at ministeren vil følge denne tradition i det kommende arbejde med at formulere en ny civilsamfundspolitik. Vi og vore 270 medlemsorganisationer ser frem til at indgå i denne dialog.
CISU har tre konkrete anbefalinger til ministeren:
1. Hold fokus på det civile samfund:
CISU er meget enig i evalueringsrapportens anbefaling af, at støtten via de danske folkelige foreninger både skal understøtte stærke, uafhængige og mangfoldige civilsamfund og medvirke til at skabe reel udvikling.
Via deres mangfoldighed af lokale partnere kan de små og store danske folkelige foreninger supplere den statslige bistand og erhvervslivets indsatser på en frugtbar og konstruktiv måde. Hold fast i det!
2. Skab grundlag en bred dansk tilstedeværelse:
De danske civilsamfunds-organisationer når ud i hjørner og afkroge af de lokale samfund, som staten og de store, internationale udviklingsorganisationer vanskeligt kan nå.
Samtidig sikrer de folkelige foreninger dansk tilstedeværelse – og dermed viden, netværk og lokale partnere – i lande som ikke er prioriteret i Danidas overordnede strategier. Hold også fast i det!
3. Forstærk indsatsen i mellemindkomstlande:
3/4 af verdens fattige lever i mellemindkomstlande, som er på vej ud af fattigdommen, men hvor uligheden desværre stiger.
Disse lande kan og bør ikke modtage direkte statslig bistand, men netop her kan de danske civilsamfundsorganisationer via deres partnerskaber yde en særligt værdifuld indsats ved at styrke de fattiges egne organiseringer og understøtte en rettighedsbaseret udvikling. Rammerne for dette arbejde skal styrkes!
Debat på Folkemødet
CISU vil bl.a. sætte disse emner på dagsordenen på Folkemødet på Bornholm 13.-16. juli.
Her vil man holde debatter i “Det Globale Telt” med bl.a. Christian Friis Bach, de udviklingspolitiske ordførere fra næsten alle Folketingets partier samt repræsentanter for u-landsmiljøet.
Se oversigt over arrangementerne i ‘Det Globale telt’ her:
http://kalender.brk.dk/event/list?publisherName=CISU%2f+Hammershus+Fairtrade+Concert&submit=yes#p1