Anmeldelse af Lis Garval, U-landsnyt.dk
Der skal noget særligt til, for at en bog anmeldes to gange. Det er der da også, når det gælder ”Den skrøbelige fred” om det internationale samfund og retsstaten fra 1990 til i dag. Det særlige er bl.a. folkeretten og FNs indsats for fred.
Folkeretten er et af de emner, Henrik Døcker sætter fokus på i sin bog, men som let overses i mængden af oplysninger, selvom den både har fået sit eget kapitel og er gennemgående i flere af de øvrige.
”Populært kan man kalde folkeretten for en række ”færdselsregler” for staterne og i visse tilfælde internationale organisationer” hedder det.
Og det er regler, som også omfatter individet. I efterkrigstiden blev der nemlig sat større fokus på individet, hvilket afspejler mere respekt for befolkningerne.
Sagt med andre ord: Folkeret drejer sig ikke kun om staternes forhold, men om befolkningernes. Der er rokket ved suverænitet, og en række internationale aftaler har spændt et ”sikkerhedsnet” under befolkningerne, som forfatteren kalder det.
Da folkeretten generelt handler om staters pligter og rettigheder, er det nærliggende at tro, at der er generel enighed om, hvad en stat er. Men det er en enighed med politisk fleksibilitet, ligesom staterne ofte er uenige om, hvad der er tilladt, og hvad der er forbudt inden for folkeretten.
Hvad det kan føre til? Læs Henrik Døcker.
En læreborg – for alle
”Den skrøbelige fred” er en lærebog tænkt til gymnasiet, men den er også god at få forstand af for os, der har sagt farvel til skolen, men ikke til at få mere viden.
Udgangspunktet for bogen er Henry Dunants oplevelser på slagmarken i Solferino i Italien 1859 – oplevelser der førte til grundlæggelsen af Røde Kors og dermed til den humanitære folkeret. Det er ikke den mest fascinerende begyndelse.
Den virker lidt støvet, for den historie kender vi jo godt. Den kan selvfølgelig forklares med, at vi har en lærebog i hånden, en bog for unge mennesker, og med at begivenhederne er en slags forløber for fredssagen, som igen er startskuddet til bogens omdrejningspunkt: Løsning af staterne indbyrdes konflikter ved fredelige midler.
De kan også tolkes som forklaring på, at FN oprindeligt ikke beskæftigede sig med krigens folkeret (Geneve-konventionerne af 1949) – senere kommer Straffetribunalerne vdr. Rwanda & Eks-Jugoslavien plus Den Internationale Straffedomsto – men så ville en henvisning til dette allerede i første kapitel have gjort det mere tillokkende, mere spændende.
FN – fred og velfærd
Kapitlet om FNs fredsstyrker er spændende læsning og meget informativt i en tid, da FN –soldaterne i DRCongo er inde med et særlig mandat. For hvad skal styrkerne? Være fredsbevarende eller også fredsskabende? Det evige spørgsmål er her super aktuelt. Og så i et land, hvor der allerede i 1960 blev indsat FN-styrker for at standse den daværende borgerkrig med magt…
Det er godt, at Henrik Døcker bruger et kapitel på udviklingsbistand og på, hvordan den kan medvirke til at skabe fred ved at forbedre folks levevilkår.
FNs verdensomspændende indsats på udviklingsområdet gør nemlig uden tvivl mere for skabe blivende fred end nok så mange blå baretter. På mindre end fem sider kommer han fint rundt om 2015-målene, trade not aid, international bistand, sundhed, undervisning, menneskerettigheder, børnearbejde, korruption m.m.
”Den skrøbelige fred” er en bred, levende journalistisk fortælling om den internationale politik i det 20. århundrede. Alle kan være med, og de få – der er virkelig ikke mange af dem – fremmedord oversættes i ordliste.
Sidste kapitel har titlen ”Kan man forebygge krig?”. Det er et fornemt punktum, som stiller spørgsmålstegn ved FNs indsats og ”eksporten” af demokrati som fredsbevarende vare. FN synes hidtil at have gjort det bedre end det vestlige demokrati …
Læs også den omfattende anmeldelse ”Spændende lærebog til gymnionskrigeasiet om fredens vanskelige vilkår” på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-04-13/sp-ndende-l-rebog-til-gymnasiet-om-fredens-vanskel
Henrik Døcker. Den skrøbelige fred. Det internationale samfund fra 1900 til i dag. 129 sider illustreret. Forlag Frydenlund. Pris: 149 kr.