Den Obelske Familiefond, der traditionelt har støttet projekter i Nordjylland, lancerer nu en international strategi. 5 til 10 procent af fondens støtte skal fremover gå til Østafrikas homoseksuelle og psykisk sårbares rettigheder inden for sundhed.
Fonden regner med at uddele i omegnen af 180 milloner kr. i 2013 og mellem 5 og 10 procent af midlerne skal gå til det internationale arbejde, oplyser fondens projektchef Hanna Line Jakobsen til U-landsnyt.dk
Marginaliserede befolkningsgrupper og underbelyste sundhedsproblematikker er omdrejningspunktet for Det Obelske Familiefonds nye internationale strategi, som geografisk fokuserer på organisationer i Østafrika. Det skriver fonden i en pressemeddelelse manndag.
Sundhed og oplysning er kendte udviklingstemaer, som mange programmer og NGO’er har et naturligt fokus på i forhold til de brede befolkninger i udviklingslandene. Men bagved de store og reelle sundhedsudfordringer er der ydergrupper, som savner fokus. Her retter fondet nu sit blik i en ny og mere målrettet international strategi:
”Som privat fond har vi en særlig mulighed for at satse på det spirende og uprøvede, der måske endnu ikke har opnået offentlig anerkendelse og finansiering. Det gør vi i Danmark, og den tilgang overfører vi nu til det internationale område”, forklarer fondets bestyrelsesformand Christen Obel og erkender samtidig, at de årlige midler til internationale projekter er en dråbe i havet.
”Derfor giver det god mening at fokusere skarpt geografisk og på underbelyste områder, så vi med relativt beskedne midler alligevel kan skubbe en dagsorden og udvikling på vej”.
To områder: Homoseksuelles og psykisk sårbares sundhedsrettigheder
Indsatsen har to konkrete områder: Homoseksuelles adgang til hivbehandling og -forebyggelse samt psykisk sårbares adgang til forsvarlig sundhedsfaglig behandling – herunder oplysningsindsatser på områderne. Begge grupper er dybt marginaliserede i de østafrikanske samfund. For homoseksuelle hivsmittede har fordømmelsen ikke blot konsekvenser for den enkelte, men for hele samfundet, i det mange bliver i traditionelle familiemønstre og således ofte smitter ægtefælle og børn. For psykisk sårbare fører uvidenhed og stigmatisering i såvel lokalmiljøer som blandt sundhedspersonale i bedste fald til ignorance – i værste fald til fejlbehandlinger hos medicinmænd eller udstødelse fra samfundet. Behovet for støtte til disse grupper underbygges af bl.a. UNAIDS og WHO.
Lokal forankring og kulturel sensitivitet er afgørende
Det kræver stor kulturel sensitivitet at bevæge sig ind i disse områder, og det er fondet helt bevidst om:
”Vi kan og skal ikke fremture med vestlige standarder. Derfor vil vi især støtte lokale og internationale organisationer i Østafrika, hvor man med både kulturel og sundhedsfaglig omtanke har sikret sig, at indsatsen ikke gør mere skade en gavn for de mennesker, det drejer sig om” siger Christen Obel og forklarer samtidig, at den nye strategi kan betyde færre midler via danske NGO’er.
”I den kommende tid vil vi være på udkig efter aktører og organisationer med lokal forankring og tyngde. Og vi hører meget gerne fra eksperter og øvrige kendere af området, så vi sikrer os den bedst tænkelige anvendelse af midlerne”.
Den internationale strategi kan læses i sin fulde længde på www.obel.com.
Spørgsmål eller input til strategien kan rettes til projektchef Hanna Line Jakobsen på [email protected] eller +45 28 92 33 22.