“Danmark har to programmer med direkte samarbejde med den egyptiske regering og offentlige institutioner, og de skal nu stilles i bero”, siger udviklingsministeren torsdag til Berlingske.
Det ene projekt står FNs Arbejdsmarkedsorganisation (ILO) for, mens det andet administreres af Verdensbanken.
“Hvad angår de dele, der finansieres af Danmark, underretter vi ILO og Verdensbanken om, at de to projekter skal suspenderes med øjeblikkelig virkning”, siger han til avisen.
I alt er der tale om bistand for knapt 30 mio. kr., som går til at finansiere små virksomheder, skabe arbejdspladser i lavindkomstområder og jobs til Egyptens mange unge uden lønnet arbejde.
Friis Bach siger i en pressemeddelelse torsdag, at “de to specifikke projekter beløber sig til omkring halvdelen af vores bilaterale udviklingssamarbejde med Egypten under Det Arabiske Initiativ (DAI)”.
DAI er en særlig pulje i udviklingsbistanden beregnet til en stribe arabiske nationer.
Han begrunder skridtet med regeringens dybe bekymring over udviklingen i Egypten, hvor over 500 meldes dræbt de seneste dage.
Friis Bach anfører videre: “Vi stopper ikke vores udviklingssamarbejde. Egypten, med dets rige og stolte historie, er og forbliver en vigtig partner for Danmark”.
“Vi stiller os på demokratiets og den fredelige dialogs side og fortsætter vores samarbejde med en bred vifte af civilsamfundspartnere, som arbejder for reformer og demokratisering, herunder bl.a. fremme af menneskerettigheder, kvinders deltagelse, en fri presse og interkulturel dialog. Deres arbejde er måske vigtigere i dag end nogensinde”.
“Vi fortsætter også vores samarbejde og dialog gennem det det dansk-egyptiske dialoginstitut (DEDI). En fortsat bred, inklusiv og kritisk dialog med alle dele af det egyptiske samfund er afgørende i den nuværende situation.” DEDI har sæde i Kairo.
Egypten var et af 12 udviklingslande, der blev lanceret som programsamarbejdslande for Danida i 1989. Senere er samarbejdet trappet ned, angiveligt på grund af det ualmindeligt tunge egyptiske bureaukrati og andre problemer.
Samarbejdet er i dag mest rettet mod investeringer og dansk erhvervsliv.
Se også
http://egypten.um.dk/da/~/media/Egypten/Documents/EgyptenBDP2011/Egypt-Business%20Development%20Profile%202012.jpg