Kinesisk kunstner får H.C. Andersen Festivals pris

Forfatter billede

Søndag lyder startskuddet til H.C. Andersen Festivals i Odense med flere end 270 events. Her overrækkes festivalens hovedpris Nattergalen på 400.000 kr. Prisen tildeles den anerkendte kinesiske kunstner Yue Minjun.

Han har bl.a. skabt den skulptur, som indgår i H.C. Andersen Festivals logo, skriver Festivalen i en pressemeddelelse.

“Yue Minjun er en kunstner, som har status af superstjerne på den internationale samtidskunstscene og hvis kunst efterlignes af andre kunstnere. Hans skulptur har givet H.C. Andersen Festivals et ansigt. Det er vi meget stolte over”, siger Palle Skov Jensen.

Han er formand for bestyrelsen i H.C. Andersen Festivals og formand for Priskomiteen. Nattergale-prisen uddeles for første gang i år.

Med prisens mange penge følger også en 30 cm høj bronze-statuette af skulpturen, som indgår i logoet. Statuetten bliver fremover det håndgribelige bevis på festivalens hovedpris.

Juryen, der har indstillet den kinesiske kunstner, er tre stærke faglige kræfter med hver deres tilgang til kunst og H.C. Andersen: kunsthistoriker Bente Scavenius, professor Johs. Nørregaard Frandsen fra H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet, og direktør for KVINFO Elisabeth Møller Jensen.

“Yue Minjun tildeles prisen med den begrundelse, at han med sine humoristiske, sympatiske og meget dobbelttydige malerier og skulpturer sætter fokus på såvel politiske temaer som dårskaber og svagheder, der kan være en del af den menneskelige karakter”, fortæller kunsthistoriker Bente Scavenius.

“De er ofte fortalt i et tilgængeligt, næsten barnligt direkte billedsprog, der på mange måder er parallelle til de udtryk, H.C. Andersen skabte gennem humor, ironi og mønsterbrud i sin kunst”, lægger hun til.

Festivalen åbner med et stort show i Odense Koncerthus med deltagelse af folkekære skuespillere som Ghita Nørby og Martin Brygmann, den verdenskendte danske jazzmusiker Chris Minh Doky m.fl. bakket op af Odense Symfoniorkester.

Fem priser på hver 25.000 kr.

Læs videre på
http://www.hcafestivals.dk/nyheder/kinesisk-kunstner-far-h-c-andersen-festivals-pris-nattergalen-pa-400-000-kr

Fakta om Yue Minjun

Kinesiske Yue Minjun (født 1962) er en af verdens førende samtidskunstnere. Han arbejder i et bredt felt af maleri, skulptur og installationskunst, men er dog bedst kendt for sine karakteristiske skildringer af hysteriske leende og lyserøde mennesker, der alle er portrætter af Minjun selv.

Som en af de ledende kunstnere inden for stilretningen kynisk realisme indeholder Minjuns kunst en stærk politisk appel.

Efter massakren på den Himmelske Freds Plads i 1989 blev den stumme latter Minjuns signifikante vartegn. De maniske tavse grin udgør et rungende tomrum bag perlerækken af tænder – en ironisk og distancerende kommentar til det kinesiske folks ønske om ytringsfrihed og folkelig medbestemmelse.

Gennem sin åbenlyse popæstetik, de overdrevne udtryk og det tegneserieagtige bliver Minjuns værker til et selvironisk svar på det åndelige vakuum og dårskaben i det moderne Kina.

Stjernestatus

Yue Minjun er bosat i Beijing og har i længere tid haft status af superstjerne på den internationale samtidskunstscene.

Han var en af de første kinesiske kunstnere, der opnåede meget høje priser på sine nemt genkendelige store malerier og derved åbnede han for en kommercialisering af kinesisk kunst især inden for retningen kynisk realisme.

Han har haft solo-udstillinger i USA og Europa. Senest i 2012 en meget rost udstilling på Fondation Cartier i Paris.

I 2007 satte billedet ”Execution” salgsrekord på kunstauktionen Sothesby’s i London, hvor værket blev solgt for 5,3 mio. dolllars.

Denne stjernestatus bevirker, at der på markederne i Beijing findes utallige kopier og imitationer af hans værker.

Kilde: H.C. Andersen Festivals