Spejdere i fælles kamp for Tunesiens spinkle demokrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Suzette Frovin

Få år efter Jasminrevolutionen er Tunesiens spejderbevægelse en folkelig kraft, man må regne med.

Successen skyldes bl.a. et enestående netværk af unge frivillige spredt ud over landet. Og så et tæt samarbejde med KFUM-Spejderne i Danmark

Da Danida i 2010 via Frihedspuljen bevilgede 4,1 mio. kroner til et demokrati-støtteprojekt i Tunesien, var det en stor dag for både den tunesiske spejderbevægelse, Les Scouts Tunesiens (LST), og KFUM-Spejderne i Danmark.

LST modtog oprindelig økonomisk støtte fra det tunesiske styre, men efter revolutionen i 2011 forsvandt statsstøtten.

Det fælles demokratiprojektet har haft til formål at genrejse LST ikke bare som en spejderbevægelse, men også som en betydelig medspiller i et gryende civilsamfund. For KFUM-Spejderne i Danmark er projektet kulminationen på mange års partnerskab med LST.

”LST har meget større tradition for at involvere sig i det omgivende samfund end spejderbevægelsen typisk har i Danmark”, siger Thomas Kirkeskov, generalsekretær for KFUM-Spejderne i Danmark.

“Til gengæld har vi mange års erfaring med ledertræning, projektstyring og udvikling af kurser. På den måde har projektet givet os mulighed for i fællesskab at skabe et projekt, der har gjort en forskel i tiden efter revolutionen,” lægger han til.

Stor geografisk spredning en styrke

Mange folkelige organisationer er koncentreret i den nordlige del af landet, særligt omkring hovedstaden Tunis.

LST derimod har frivillige spredt ud over hele landet, og det betød fx, at LST’s kampagne for at få unge til det første frie valg i 2011 nåede meget bredere ud end andre kampagner.

”LST er den største og ældste ungdomsorganisation i Tunesien, og vi ser os selv som et stærkt netværk, der repræsenterer unge på tværs af geografiske og sociale skel”, siger Mehdi Ben Khelil, medlem af LST ’s styregruppe for projektet.

“Derfor er det helt naturligt for os, at vi skal bidrage til at skabe et nyt Tunesien, og derfor er det her projekt vigtigt for os,” uddyber han.

Fokus på iværksætteri

Projektet tæller flere underprojekter, hvoraf iværksætterkurset er et af dem, der har fået størst opmærksomhed fra omverdenen. Med en ungdomsarbejdsløshed på omkring 30 procent er der brug for at motivere og støtte unge i at gå nye veje i jagten på et arbejde.

Det behov imødekommer iværksætterkurset, der er udviklet af LST og KFUM-Spejderne i fællesskab, mens LST’s frivillige har stået for træningen af de mange håbefulde iværksættere.

”Vi er meget inspireret af danskernes erfaringer med læring. Vi ønsker at engagere og involvere de unge på kurserne, fordi det er vigtigt, at de udvikler deres egne ideer og tager ejerskab for dem”, siger Hella, en af de frivillige ledere på kurset.

“Iværksætterånden er ikke så stærk i Tunesien, så vores mål er, at de skal tage hjem med masser af tro på, at de selv kan skabe deres egne jobs,” føjer hun til.

Medborgerskab på tværs af grænser

Med projektet har de to spejderbevægelser vist, at spejdere på tværs af grænser og kulturer kan mere end at være et fritidstilbud til børn og unge. Ud fra et fælles værdisæt om demokratiske medborgerskab har de to partnere søgt at bidrage konstruktivt til reformerne i Tunesien.

”Vores motivation har aldrig været, at vi skulle hjælpe tuneserne. Forudsætningen var, at vi var ligeværdige partnere, der bidrog med forskellige kompetencer, og som lærte af hinanden undervejs”, siger Thomas Kirkeskov.

“For os har det været inspirerende at opleve tunesernes store udsyn og deres utrættelige samfundsmæssige engagement. Det kan den danske spejderbevægelse lære en masse af,” slutter han.

KFUM-Spejderne i Danmark og Les Scouts Tunesiens fik i 2012 bevilget 4,3 mio. kr. til et nyt to-årigt projekt under DUFs MENA-pulje. Projektet har fokus på bl.a. medborgerskab, iværksætteri, advocacy og dialogarbejde.

Suzette Frovin er freelance journalist og har været engageret i u-landsarbejde i adskillige år.

Man kan se mere om projektet på
http://www.e-pages.dk/kfumspejderneidanmark/1/9