Mary måtte væk fra lejr i en fart

Forfatter billede

Under et interview med danske journalister har kronprinsesse Mary i al hast måttet forlade en lejr i Jordan for flygtninge fra nabolandet Syrien, da demonstranter nærmede sig, skriver bt.dk onsdag.

Kronprinsessen er sammen med udviklingsminister Christian Friis Bach (R) på besøg i Za’atari-lejren, der er verdens næststørste flygtningelejr med 120.000 syriske flygtninge i det nordlige Jordan.

Onsdag eftermiddag blev besøget ifølge bt.dk afsluttet brat, fordi en demonstration med utilfredse syriske flygtninge nærmede sig afsnittet, hvor Mary befandt sig.

“Vi kunne høre demonstranterne inde fra teltet. De kom med vrede tilråb på arabisk, og de var meget tæt på”, siger BT’s reporter Jens Anton Havskov, der var med til pressemødet.

Kronprinsesse Mary og udviklingsministerens besøg i Jordan fortsætter nu som planlagt med et tæt pakket program resten af onsdag og torsdag.

Afsted som protektrice

Kronprinsessen er protektrice for Dansk Flygtningehjælp, der står for uddeling af basal nødhjælp i flygtningelejre til krigens ofre, både i nabolandene, men også inde i Syrien, oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors er nogle af de få nødhjælpsorganisationer, der har det syriske regimes tilladelse til at operere i landet og spiller derfor en central rolle i det internationale samfunds humanitære indsats.

Over seks millioner er sendt på flugt på grund af den syriske borgerkrig, heraf to millioner til nabolande som Jordan og Libanon og det nordlige Afrika. Fire millioner flygtninge befinder sig inde i Syrien.

Situationen er især kaotisk i den vestlige del af landet i og omkring byerne Aleppo og Homs.

Her er befolkningen indespærret mellem de kæmpende styrker, og det er meget vanskeligt for internationale nødhjælpsorganisationer at få hjælpen frem.

Som en del af udviklingsministerens og kronprinsessens program i Jordan indgår også besøg til projekter, der ikke har direkte relation til krigen.

Her er tale om dansk-støttede tiltag under Det Arabiske Initiativ (særlig pulje i u-landsbistanden, red.), der sætter fokus på kvinders rettigheder – bl.a. forebyggelse af vold.

Ligestilling og kvinders rettigheder er ligeledes et prioritetsområder for dansk udviklingsbistand.

Kronprinsessen og Friis Bach har tidligere besøgt Mozambique i Sydøstafrika for at sætte fokus på området.