Tre hospitaler ved Damaskus, som støttes af den medicinske humanitære organisation Læger uden Grænser (MSF), har indberettet, at de på under tre timer om morgenen d. 21. august modtog ca. 3.600 angiveligt nervegasforgiftede patienter.
Patienterne udviste neurotoksiske symptomer (nerveforgiftning). Af de indbragte patienter er efter sigende 355 døde, skriver MSF International i en pressemeddelelse fredag.
“Medicinsk personale, der arbejder i disse faciliteter, har givet detaljerede oplysninger til læger i MSF om, at et stort antal patienter ankom med symptomer, herunder kramper, overproduktion af spyt, små pupiller, sløret syn og åndedrætsbesvær,” siger Dr. Bart Janssens, Læger uden Grænsers operationsdirektør i Bruxelles.
Patienterne blev behandlet med atropin, leveret af Læger uden Grænser. Det er et lægemiddel mod neurotoksiske symptomer. MSF forsøger nu at genopbygge tomme lagre og levere yderligere medicinske forsyninger og vejledning.
Stærke indikationer på nervegas
“Læger uden Grænser kan hverken videnskabeligt bekræfte årsagen til disse symptomer eller fastslå, hvem der er ansvarlig for angrebet,” sagde Dr. Janssens.
“Men de rapporterede symptomer hos patienterne, i tillæg til den epidemiologiske mønster med den massive tilstrømning af patienter i en kort periode, patienternes tilstand, og at de medicinske medarbejdere blev forurenet – indikerer stærkt en eksponering overfor et neurotoksisk middel”.
“Det vil være en overtrædelse af den humanitære folkeret, som absolut forbyder brugen af kemiske og biologiske våben”, anfører han.
“Krænkelserne gør humanitær bistand meningsløs”
“Vi håber, at uafhængige efterforskere får umiddelbar adgang til at kaste lys over, hvad der skete,” siger Christopher Stokes, MSFs generaldirektør i Bruxelles.
“Dette seneste angreb og efterfølgende massive medicinsk behov kommer oven i en allerede katastrofal humanitære situation, der er kendetegnet ved ekstrem vold, fordrivelse, og bevidst ødelæggelse af medicinske faciliteter” siger han og lægger til:
“I tilfælde af sådanne ekstreme krænkelser af den humanitære folkeret, kan humanitær bistand ikke reagere effektivt og bliver dermed meningsløs.”
Ud over 1.600 ampuller atropin leveret i løbet af de seneste måneder har MSF nu afsendt 7.000 ekstra ampuller til faciliteter i området. Behandling af neurotoksiske patienter bliver nu fuldt integreret i Læger uden Grænsers medicinske strategier i alle sine programmer i Syrien.
Siden 2012 har MSF opbygget et samarbejde med medicinske netværk, hospitaler og medicinske klinikker i Damaskus regionen og leveret medicin, medicinsk udstyr og teknisk support til dem. Grundet betydelige sikkerhedsrisici har organisationens medarbejdere ikke kunnet få adgang til faciliteterne.
Status over indsatsen i et uhyggeligt år
MSFs internationale og nationale medarbejdere driver seks hospitaler og fire sundhedscentre helt under organisationens direkte kontrol i det nordlige Syrien.
I områder, hvor organisationen kan ikke sende sine egne teams på grund af usikkerhed eller manglende adgang, har man udvidet et program, som begyndte for to år siden, for at støtte syriske medicinske netværk, hospitaler og medicinske stillinger.
Det foregår ved at give medicin, medicinsk udstyr, og teknisk rådgivning og support. Gennem sidstnævnte program har man støttet 27 hospitaler og 56 medicinske klinikker i hele Syrien.
Fra juni 2012 til slutningen af juni 2013 har Læger uden Grænsers teams udført flere end 55.000 medicinske konsultationer, 2800 operationer, og hjulpet ved 1.000 fødsler i Syrien.
Disse teams har desuden foretaget flere end 140.000 konsultationer blandt syriske flygtninge udenfor Syrien.
Yderligere oplysninger hos:
Pressemedarbejder i Læger uden Grænser Danmark
Søren Krogsgaard 28 18 08 27
eller Tina Christel Kristensen 41 77 74 00 og 29 70 29 79