Syrien: “Danmark vil holde sig på den rigtige side”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skiftede tirsdag standpunkt om Syrien. Danmark overvejer alligevel – trods klare meldinger om det modsatte dagen før – at støtte et militært indgreb mod det syriske styre efter sidste uges formodede giftgasangreb med over 300 dødsofre

Thorning havde ellers forsikret, at Danmark følger FN-sporet i forhold til Syrien. Selv om det internationale spil i stadig højere grad lød som krigstrommer.

Et spor som for længst er dødt, for hverken Kina eller Rusland har som permanente medlemmer af sikkerhedsrådet tænkt sig at stemme for et indgreb i Syrien.

Hvorfor Thorning valgte at komme med den nye melding midt under finanslovsfremlæggelsen er uvist. Men situationen krævede åbenlyst, at hun handlede hurtigt. For der var optræk til krig, vurderer DR Nyheders politiske redaktør, Uffe Tang, i en analyse på DR online tirsdag.

Med mandagens meldinger fra først udenrigs-minister Villy Søvndal (SF) og altså senere statsministeren selv, om at Danmark kræver FN-mandat forud for et indgreb, havde regeringen fejllæst situationen og lænket sig selv fast.

Oven i købet til Kina og Rusland og ikke de traditionelt vestlige allierede USA, Frankrig og Storbritannien.

Nu kan Danmark igen agere i det internationale krigsspil, der kører på højtryk. Alt tyder på, at Syriens regime skal straffes. Måske allerede i denne uge. Og på den ene eller anden måde kommer Danmark efter alt at dømme til at medvirke. Om ikke andet så symbolsk.

Det handler også om at holde sig på den rigtige side, konstaterer Uffe Tang.

Fly kan være klar fra torsdag

Samtidig slog Villy Søvndal fast over for DR2 Deadline, at han ikke er i tvivl om, at præsident Assad står bag giftangrebene mod befolkningen i Syrien.

Udenrigsministeren understreger dog, at det endnu langt fra er sikkert, at det internationale samfund skrider militært ind over for det syriske styre.

“Vi ved ikke, om der kommer en militæraktion. Men du har ret i, at man skal være lidt døv og lidt blind, hvis man ikke ser, at der er rigtig meget, der tyder på det i øjeblikket”, gør han gældende.

Torsdag holder Folketingets Udenrigspolitiske Nævn møde på Christiansborg, hvor Syrien er på dagsordenen. Samme dag kan danske jagerfly være klar til at gå på vingerne med kurs mod Syrien, sagde militære kilder til DR online.

Og i næste uge besøger Thorning-Schmidt præsident Barack Obama i Washington DC.