Kendt aktivist forsvundet i Laos

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Kirsten Ewers, U-landsnyt.dk

D. 15 december 2012 kl. 6 om aftenen kørte Sombath Somphone hjem i sin jeep bag sin kones bil på en befærdet gade i den laotiske hovedstad, Vientiane. Men han dukkede aldrig op derhjemme.

Hans kone, Ng Shui Meng, ringede til alle hospitaler uden resultat. Dagen efter blev Sombath meldt savnet til politiet. Og den følgende dag fik hans familie adgang til Vientiane Politis CCTV optagelser fra en politistation på selvsamme vej.

Her kunne familien se Sombath blive standset af færdselspolitiet og gå ind på politiets kontrolholdeplads. Senere kunne man se en motorcyklist ankomme og løbe ind til politiet for derpå at dukke op igen og tage Sombaths bil og køre den væk.

Få minutter senere ankom en hvid ladvogn med blå blink og to-tre personer gik fra politikontrol-holdepladsen ind i bilen, hvorefter den kørte bort med stor fart.

Hverken Somphone eller hans bil er set siden.

Den laotiske regering har erkendt, at det er Sombath, man ser på CCTV, men siger, at den ikke ved, hvor han er blevet af, og at han måske er kidnappet på grund af kommercielle eller personlige konflikter.

Sombath har imidlertid ingen kommercielle interesser og havde han det, ville han næppe blive kidnappet med blinkende lys på taget.

Kamp for fattige – og pris

Den nu 60-årige Sombath har de sidste årtier arbejdet som leder af NGO´en Participatory Development Training Centre (PADETC), en NGO han selv grundlagde, for at bekæmpe fattigdommen på landet i Laos. I 2005 fik Sombath den prestigefyldte asiatiske Magsaysay pris for sit arbejde.

Sombaths forsvinden ser for mange ud som en stats- eller partiorganiseret handling uanset regeringens benægtelse, og man bliver ikke desto mindre ved med at opfordre regeringen til at gøre mere for at finde ham.

Sombath er ikke en aktivist, der modarbejdede regeringens planer. Han forsøgte at bruge disse planer til fattigfolks fordel og stillede spørgsmål til regeringen, når noget uhensigtmæssigt skete.

Også Parlamentet, National Assembly, har åbnet en hotline for folk ude i distrikterne til at klage og langt de fleste klager drejer sig om jord.

I oktober 2012 var Sombath aktiv i koordineringen af den 9. Asia-Europe People´ Forum (AEPF), der blev holdt som et alternativ til regeringsmødet ASEM (Asia Europe Summit), som fandt sted i november i Vientiane.

På AEPF konferencen lød der mange røster fra bondegrupper, hvis jord var taget af staten til glæde for business interesser og uden retmæssig kompensation.

Irettesatte og intimiderede bønderne

Ved konferencen var flere civilt klædte embedsmænd til stede. De gik rundt og noterede og irettesatte og intimiderede bønder, der klagede, eller filmede deltagerne.

Også den svejtsiske NGO, Helvetas direktør, Anne Sophie Gindroz, var med til at organisere AEPF. Da hun efterfølgende skrev en note til landets donorer af udviklingsbistand om problemerne i Laos med at skabe en meningsfuld demokratisk debat i et land under et-parti styre, fik hun 48 timer til at forlade den fattige sydøstasiatiske nation.

Denne udvisning fandt sted 8 dage før Sombaths forsvinden. Tilsyneladende er også andre mindre højt profilerede personer forsvundet.

Men dønningerne fra Sombaths forsvinden har spredt sig vidt internationalt, længere end laotiske myndigheder ville tro, og ikke kun blandt NGOer.

Allerede 21 december 2012 udtalte EUs “udenrigsminister” Catherine Ashton (High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy” sin bekymring og opfordrede regeringen i Vientiane til at øge anstrengelserne for at finde Sombath.

USA udtrykte sig bekymring til det laotiske udenrigsministerium allerede d 19 december, og FNs menneskerettighedskontor udsendte pressemeddelelser.

Her i januar har den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, personligt udtrykt sin bekymring overfor den laotiske regering.

Og for få dage siden kunne man læse i det statskontrollerede Vientiane Times, at parlamentarikere fra tre ASEAN lande, Filippinerne, Malaysia og Indonesiem besøgte Laos for at tale med regeringen og Phongsavath Boupha, som er chairperson for den laotiske menneskerettighedskommission.

I den forbindelse udtalte Laos ambassadør ved FN i Geneve, at regeringen fortsat søgte efter Sombath, og at Laos havde underskrevet Convention on the Protection of All Persons from Enforced Disappearance.

Skal være lykkelige, men må ikke kritisere

Året 2012 har set Laos stå frem som vært for ASEM, som nyt medlem af Verdenshandelsorganisationen WTO i oktober og en hævdet økonomisk vækst på over seks procent. Men en fattigdomsrate på næsten 30 pct.

Laos vil gerne fremstå som et lykkeligt land med store fremskridt. Det er dog stadig et land, hvor kritik ikke finder sted på grund af selv-justits, og regeringen ser hellere, at de unge uddannes i Kina eller Vietnam end i Vesten.

Britiske The Economist antager, at de seneste begivenheder kan afspejle en konflikt indenfor regeringen og partiet mellem en yngre og uddannet gruppe bureaukrater, der arbejder med NGOerne, og så den gamle garde af velbeslåede ledende kommunister, der kæmpede den hemmelige krig i 1960erne, der førte til Laos uafhængighed midt i 1970ere.

Laos har sammen med andre ASEAN-lande netop vedtaget en ASEAN Human Rights Declaration i november.

I Bangkok ledede en human rights commissioner her i januar en diskussion af ”What does Sombath Somphone`s Abduction signal to ASEAN” og om deklarationen var ren kosmetik. En ophævelse af ASEAN´s ikke-indblandingspolitik blev krævet.

Et af Sombaths sidste arbejder var en undersøgelse sammen med FNs Udviklingsprogram (UNDP) i 16 provinser for at afdække, hvad folk i bjergene og ude på landet forstod ved ”lykke” og ”velbefindende” à la Bhutan´s Gross National Happiness, og hvad de kunne ønske sig mere af.

Det sidste viste sig at være ”good governance”, et udsagn, der kunne være faldet den gamle garde for brystet.

Se også
http://sombath.org/2013/01/14/open-letter-from-wife
http://www.economist.com/blogs/banyan/2013/01/civil-society-laos

Main


http://www.irrawaddy.org/archives/24339
Vientiane Times 17 Jan 2013 *Lao authorities continue to investigate Mr Sombath Somphone’s disappearance*
http://www.bangkokpost.com/news/local/329988/asean-discusses-sombath-disappearance

Antropolog Kirsten Ewers er tilknyttet U-landsnyt.dk som ressourceperson.

Hendes interesseområder omfatter landbrug, udvikling af landdistrikter, skovbrug, miljø og klima, Sydøstasien, Indien og Bangladesh.

Hun har lang erfaring med og viden om udvikling – især indenfor landbrug og formidling og oppebærer et stort netværk.