Berlingske lavede sidste års vigtigste kritiske journalistik om u-landsforhold. Det understreger Timbuktu Fonden ved at tildele årets Timbuktu Pris og 100.000 kr. til Berlingske-journalisterne Eva Jung og Jette Aaagaard samt fotograf Mads Nissen.
Det skriver Berlingske torsdag.
De får prisen for serien “Blodobligationer” om pensionsselskabers, kommuners og investeringsforeningers massive investeringer i tvivlsomme afrikanske regimer. Det skete bl.a. ved opkøb af statsobligationer i en række afrikanske lande.
Prisen uddeles torsdag klokken 17.15 til de tre Berlingske-profiler ved en festlighed i Det Globale Telt på Folkemødet på Bornholm. Ud over æren skal de 100.000 kr. bruges til et nyt journalistisk projekt om u-landsforhold, som de to journalister planlægger.
Nyt hemmeligt projekt
Journalisten.dk har torsdag talt med graverjournalist Eva Jung:
“Det er hemmeligt, hvad vi bruger pengene til. Men jeg kan sige, at det kommer til at handle om u-lande igen – om pengestrømme fra Danmark mod den tredje verden. Og millioner af menneskeliv, som kunne være reddet. Det glæder vi os til at komme i gang med”, siger hun og fortsætter:
“Grunden til, at det her er slået igennem er, at vi formår at få u-landsjournalistikken ind på de mest knastørre, lyserøde erhvervssider. At vi forener hjerte og hjerne i det her projekt”.
“Jeg tror også styrken har været, at det har påvirket så mange danskere. 3,6 mio. pensions-opsparinger og 11 kommuner og så en række investeringsforeninger, som har investeret penge i barske, afrikanske regimers statsobligationer. Det har ramt bredt”.
“Vi er så glade for, at Berlingske trods nedgangstider holder fast i at have en gravegruppe. At de holder fast i at vi kan lave de her tværredaktionelle samarbejder i månedsvis. Kan afsætte tiden til det og frigøre folk fra deres daglige arbejde”.
“Det er virkelig vigtigt, at vi fortsat får lov til at fordybe os i de her ting”, anfører Eva Jung overfor Journalisten.dk.
Begejstret fonds-formand
Timbuktu Fonden administreres af Folkekirkens Nødhjælp og ledes af en bestyrelse, som uddeler støtte til u-landslobby, -oplysning, -undervisning og -journalistik.
Formanden for fonden, Thomas Ravn-Pedersen, er begejstret for serien om “Blodobligationer” og kalder valget af de to Berlingske-journalister for “oplagt”.
“Med serien er det lykkedes at åbne et helt nyt u-landsaspekt for en gruppe danskere, som nok ellers ikke ville have interesseret sig meget for emnet. Investeringer i u-lande er voksende, men ikke noget, danskerne ved meget om. Men serien har nok åbnet øjnene hos mange”, siger Thomas Ravn-Pedersen.
Han roser seriens effekt og at den tog en erhvervstilgang til et emne, som tidligere sjældent endte på avisernes erhvervssider:
“Vi har noteret os, at serien kørte på Berlingske Business’ sider, og det er i sig selv en interessant udvikling. For år tilbage var u-landsforhold måske ikke det, der blev prioriteret højest, men det er ved at ændre sig”
“Det viser, at interessen for u-landsforhold vokser og ændrer sig i disse år, og og det viser, at bl.a. Berlingske har sat mere fokus på området”, siger Ravn-Pedersen, der samtidig fremhæver en “fantastisk” billeddækning i serien samt en flermedialitet, hvor net- og avisdækningen smeltede sammen.
“Prisværdigt at fastholde gravergruppe”
Thomas Ravn-Pedersen udtaler videre i en pressemeddelelse fra Timbuktu Fonden torsdag:
”De tre Berlingske medarbejdere får prisen som et arbejdslegat til at fortsætte den undersøgende kritiske journalistik om vilkår i fattige lande og den globale sammenhæng med vores egne vilkår, som de tidligere overbevisende har dokumenteret, at de er i stand til.”
”Vi synes, det er væsentligt, at årets prismodtagere kombinerer andre stofområder end den klassiske u-landsjournalistik, nemlig erhvervsstof, indland og politik, og sikrer bred udbredelse af deres historier via et stort mediehus’ mange platforme”.
“Det er prisværdigt, at et etableret mediehus har formået at holde fast ved en ‘gravegruppe’, der også har globalt udviklingsperspektiv trods krise- og nedskæringstid”.
“Samtidig glæder vi os over, at serien ikke blot er en rigtig god klassisk afslørende journalistisk præstation men også over effekten af artiklerne. Med blodobligationer som springbræt har rigtig mange danskere fået indsigt i vanskelige udviklingsdilemmaer fra et kontinent, der traditionelt er stærkt underprioriteret i dansk presse.”
Pengene fra Timbuktu-prisen vil gøre det muligt for Mads Nissen, Jette Aagaard og Eva Jung at gennemføre yderligere rejser til fattige kontinenter for at levere nye eksempler på undersøgende u-lands- og udviklingsjournalistik.
Kan ikke søges
Timbuktu-prisen kan ikke søges, men modtager gerne indstillinger af kandidater til at modtage prisen.
I år var 12 kandidater bragt i forslag. En jury bestående af Jan Kjær fra Nairobi-klubben, Lotte Dahlmann fra Dansk Journalistforbund og Kirsten Lund Larsen fra Timbuktu Fonden nominerede tre af dem som mulige modtagere, hvorefter fondens bestyrelse blandt de tre valgte Berlingskes gravere.
Timbuktu Fonden blev etableret i 2008 af journalist og forfatter Jørgen Harboe med en grundkapital på 10 mio. kr. Prisen blev indstiftet i 2009, og den første modtager var filmmanden og graver-reporteren Tom Heinemann.
Hans dybdeborende reportager fra Bangladesh sammen med en norsk kollega var senere medvirkende til Muhammed Yunus` fald som bestyrelsesformand for Grameen Banken.
Derefter gik prisen til freelance journalisten Thomas Aue Sobol (2010) og filmmanden og fotografen Jørn Stjerneklar med base i Sydafrika (2011).
Prisen blev ikke uddelt i 2012 på grund af manglende afkast af fondskapitalen.
Mere om prisen
“Timbuktu Prisen gives til en journalist eller et kritisk journalistisk projekt med udviklings- og samfundsrelevans.
Beløbet skal være med til at finansiere nye kritiske udviklingsjournalistiske opgaver.
Prisen belønner et journalistisk kvalitetsprojekt indenfor udviklingsjournalistikken, men hensigten er samtidig at bidrage til finansiering af fremadrettede kritiske journalistiske udviklingsrelaterede opgaver”.
(fra fondens hjemmeside)
Se citater fra den seneste artikel torsdag i serien om “blodobligationer” i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-06-13/mange-kommuner-tr-kker-sig-ud-af-omstridte-afrika