Swazilands politi sat ind mod march for demokrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Peter Kenworthy

I det lille enevældige monarki er demokratibevægelsens årlige aktionsuge – ”Global Week of Action” – igen i år blevet stoppet med vold af politistyrker i den sydafrikanske nation.

Ifølge rapporter fra People’s United Democratic Movement (PUDEMO), landets største politiske bevægelse, blev lederne af demokratibevægelsen – herunder PUDEMOs præsident Mario Masuku, og fagbevægelsen TUCOSWAs generalsekretær Vincent Ncongwane – torsdag tilbageholdt og /eller sat under husarrest.

Flere af demokratibevægelsens organisationer fik deres kontorer ransaget.

Mange andre swazier blev ligeledes afskåret fra at deltage af politiet.

Hundredevis af studerende blev således lukket inde på deres uddan-nelsessteder, mange andre blev tvunget af vejen i deres køretøjer og tilbageholdt. Og mange almindelige swazier blev hevet ud af busser, visiteret, og tilbageholdt af politiet.

Demokratibevægelsen havde arrangeret en march, der skulle ende med at tusindvis af demonstranter afleverede andragender til flere ministerier, der bl.a. kræver demokrati, en økonomi der tilgodeser befolkningen og ikke en lille royal elite, og jordreformer, som betyder at befolkningen få råderet over den jord, landets enevældige konge ellers har fuld råderet over.

Aktionsugen er arrangeret af bl.a. PUDEMO og består af et væld af aktiviteter, der skal ”øge bevidstheden, uddanne, og mobilisere Swazier og verden, om det presserende behov for flerpartidemokrati i Swaziland”.

Parlament som gummistempel

Behovet for demokratisering og social retfærdighed er bestemt til stede i Swaziland. Det parlamentsvalg, der holdes senere på måneden, vil vælge et parlament, som reelt ingen magt har.

2/3 af swazierne lever for under en dollar om dagen, mange på fødevarehjælp fra FN. Landet har verdens højeste antal hiv-smittede per indbygger. Og politistyrker udviser gang på gang brutal adfærd imod fredelige demonstranter.

I 2010 og 2011 affyrede politiet eksempelvis tåregas og gummikugler imod fredelige demonstranter, og truede, mishandlede, tilbageholdt, og deporterede adskillige udenlandske deltagere i Global Week of Action.

Denne skribent var selv blandt de udlændinge, som blev tævet, truet på livet, tilbageholdt og siden deporteret i 2010 fra det lille land mellem Sydafrika og Mozambique.

Senest blev der, ifølge landets eneste uafhængige avis Times of Swaziland, fyret tåregas imod demonstrerende studenter, der også blev tævet med politistave.

Og mange af de udlændinge, der deltager i aktionsugen måtte en tur bag tremmer.

Tidligere minister og generalsekretær for Sydafrikas faglige hovedorganisation, COSATU, Jay Naidoo blev tilbageholdt, sammen med alle andre medlemmer af det panel af eksperter, der fredag ifølge planen bl.a. skulle diskutere faglige rettigheder med lokale arbejdere.

Det sker i lyset af at fagbevægelsen i Swaziland er forbudt, hvilket angiveligt er i strid med folkeretten.

De internationale eksperter blev først frigivet, efter at FNs Internationale Arbejdsorganisation (ILO) og COSATU havde krævet dem løsladt.

Peter Kenworthy er tilknyttet NGOen Afrika Kontakt