Sveriges borgerlige regering fastholder en procent i bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den borgerlige flertalsregering i Stockholm fremlagde onsdag sit finanslovsforslag for 2014 og her er der ingen slinger i valsen, når et gælder om at opfylde det attråede mål om at yde en fuld procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i bistand til verdens u-lande.

Målet om at yde en procent af BNI ligger nemlig fast også i 2014, fremgår det af svenske presserapporter. Eftersom svensk økonomi ikke er vokset specielt meget siden 2012-13 indebærer det, at bistandsbudgettet fortsat ligger på ca. 38 milliarder sv. kr.

Efter fratræk af bl.a. fire milliarder, som går til flygtningemodtagelse i Sverige, og andre poster er der 29 milliarder tilbage til ren bistandsvirksomhed, hedder det. Eller nogenlunde dobbelt så meget som den tilsvarende danske bistand.

Herhjemme har SRSF-regeringen som målsætning at nå den ene procent indenfor et ikke nærmere fastsat åremål, men har fremlagt et finanslovsforslag for næste år, som fastfryser størrelsen af u-landsrammen på 0,83 pct. af vor BNI. Altså en betydeligt mindre bid end i Sverige – og Norge for den sags skyld.

Venstre har som det største borgerlige parti varsler besparelser på over to milliarder kr. på bistands-budgettet ved et regeringsskifte og vil ikke længere støtte en dansk bistand på over 0,7 procent af vor samlede national-indkomst (BNI).

Så lille en andel af vor BNI har Danmark ikke ydet de seneste 30 år. I Stockholm har den borgerlige fire-partiregering fastholdt en procentmålet siden sin første dag i regeringskontorerne i oktober 2006.

Kun statsministerpartiet Moderaterne har haft en nedsættelse af bistanden på programmet, mens de tre øvrige partier – Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna – ønsker den fastholdt på mindst samme niveau.

Se også
http://www.sida.se/OmVarlden/Branschnytt/Kritik-mot-klimatpengar-inom-bistandet