Tigeren i Mekong er truet, fordi dens livret, hovdyr, udover det stribede kattedyr må vogte sig for menneskelige aktiviteter så som jagt og ødelæggelser af levesteder, konkluderer WWF i ny rapport.
Hvis tigeren i Mekong skal bevares, er det alfa og omega, at dens byttedyr bliver bevaret, skriver WWF i en pressemeddelelse.
Faktisk er truslen mod de såkaldte hovdyr i Mekong-regionen en af de primære årsager til, at også tigeren i området er truet. Hovdyr som vildokser og forskellige store hjorte er livretter for Mekongs tigre.
Derfor hænger bevarelsen af regionens hovdyr uløseligt sammen med situationen for Mekongs tigre, hvis antal er faldet fra omkring 1.200 til omkring 360 siden 1998.
Hovdyr er af stor betydning for Mekong-regionen, men flere af arterne er i fare for at uddø, hvis ikke der bliver sat skarpt ind med beskyttelse og genetablering af deres habitater. Dette viser en ny rapport lavet af WWF, Rumble in the Jungle.
”Den ekstraordinære variation af levesteder i Mekong-regionen har resulteret i, at området huser den største mangfoldighed af hovdyr på Jorden. Alene i Mekong er fire nye arter blevet opdaget de sidste 20 år, hvilket er enestående.” Siger Jacob Fjalland, Leder af WWF’s Mekong Program og forsætter:
”Men menneskeligt pres, såsom jagt og ødelæggelse af levesteder har betydet en drastisk nedgang i antallet af disse dyr. Og det er altså ikke kun hovdyrene, der bliver udryddet. Med dem vil også tigrene forsvinde”.
De tretten arter af hovdyr, der er omtalt i rapporten, varierer i størrelse og status. Nogle af dem er på størrelse med en lille hund og andre så store som elsdyr.
Nogle ses ofte, mens andre er blevet set så sjældent, at de har opnået en mytisk status. Hvad man ved med sikkerhed er, at det stadig er muligt at redde de vilde hovdyr og tigrene i Mekong, hvis der gøres en fokuseret og langsigtet indsats.
Fakta om hovdyr:
· På verdensplan findes der omkring 180 nulevende arter.
· I Danmark hører krondyr, rådyr, dådyr, sika og vildsvin til ordenen.
Download rapporten her: http://awsassets.panda.org/downloads/ungulate_status_report_15_july_2013_final.pdf