Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er med til åbningen af FN’s 68. Generalforsamling i New York fra den 22. til 27. september. Her deltager de i højaktuelle udenrigspolitiske møder om Syrien, udviklingen i Sahel/Mali og den globale udviklingsdagsorden efter 2015.
Andre emner er nedrustning, skrøbelige stater, uddannelse og seksuel vold i konflikter, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse lørdag.
SYRIEN er omdrejningspunkt for mange af de møder, som de to ministre deltager i – bl.a. et politisk dialogmøde med EU28 og USA. Villy Søvndal mødes også med formanden for den syriske oppositionskoalition, Ahmad Assi Jarba, for at drøfte de seneste ugers udvikling.
Christian Friis Bach mødes med chef for FN’s humanitære indsats, Valerie Amos, for at drøfte den humanitære situation i Syrien og nabolandene.
Søvndal og Friis Bach er også værter for en rundbords-drøftelse med udenrigsministre fra SAHEL-regionen, Vestafrika og partnerlande samt repræsentanter fra den Afrikanske Union, EU og FN.
Mødet sætter fokus på civilsamfundets rolle i bestræbelserne på at sikre fred og sikkerhed i Sahel, og ministrene lancerer det nye danske Freds- og Stabiliseringsprogram for Sahel.
For at sætte fokus på SEKSUEL VOLD i konflikter har udenrigsministeren tidligere på året påtaget sig rollen som såkaldt ”champion” for et initiativ, der har til formål at bekæmpe seksuel vold i konflikter.
Initiativet ledes af den britiske udenrigsminister, William Hague, der er vært for en event, hvor også Søvndal vil tale og sætte fokus på området.
SIKKERHEDSPOLITIK er højt på dagsordenen under FN’s Generalforsamling.
Udover møder om nedrustning, både nuklear og konventionel, deltager udenrigsministeren i et møde med den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle og den polske udenrigsminister Radosław Sikorski samt ”Global Counter Terrorism Forum”, der ledes af John Kerry og den tyrkiske udenrigsminister Ahmet Davutoğlu.
Friis Bach deltager i særlig event om 2015 Målene
Udviklingsministeren er vært for et møde i kredsen af G7+ lande, som er SKRØBELIGE og konfliktramte STATER. Friis Bach har derudover en aktiv rolle i en række arrangementer i relation til Post-2015 dagsordenen.
Han deltager i det første møde i det politiske forum på højt niveau (HLPF) om BÆREDYGTIG UDVIKLING, den særlige event om Millenium Development Goals (MDG = 2015 MÅLENE), og er sammen med Mexico, Tyrkiet og Senegal vært for et møde om retsstatsprincippernes betydning for bæredygtig udvikling.
For at sætte fokus på UDDANNELSE mødes Friis Bach med ministerkolleger fra bl.a. Somalia og Afghanistan for at drøfte indsatsen for at forøge adgangen til undervisning – en sag, Danmark aktivt støtter i begge lande.