Svalerne sætter fokus på vold og overgreb mod kvinder i Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De syer vores tøj (og var de fleste ofre for den sammenstyrtede tekstilfabrik i april), de knokler i rismarkerne og de udgør rygraden på familierne i et land med en befolkning på over 160 millioner. Og dog lever kvinderne i Bangladesh et liv i bestandig risiko for at blive udsat for grov vold indenfor hjemmets fire vægge.

U-landsforeningen Svalerne har siden 1971 samarbejdet med partnerorganisationer i Bangladesh, som støtter kvinders rettigheder.

To kvindelige medarbejdere fra disse organisationer er inviteret til Danmark fra 24. september til 14. oktober for at berette om deres arbejde samt oplyse om baggrunden for vold mod kvinder i deres fattige sydasiatiske hjemland.

De ønsker tillige at indhente inspiration i Danmark til forebyggelse af vold og hjælp til voldsofre. Besøget omfatter København, Aarhus og Odense.

Ca. 60 procent af kvinderne udsættes for vold

Bangladesh er et udpræget mands-domineret samfund. Kvinderne har reelt ingen rettigheder.

Volden i hjemmene opstår typisk, fordi manden er utilfreds med hustruens husførelse, børnenes opdragelse, brudeprisens størrelse eller fordi hun ikke kan føde ham drengebørn. Jalousi er også en væsentlig årsag.

Mandens vold består i alle former for fysiske overgreb inklusive seksuelle, overhældning med vansirende syre eller brændbar vædske og i værste fald drab. Mange kvinder begår selvmord for at undgå yderligere vold og ydmygelse.

Ca. 60 procent af kvinderne i Bangladesh oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at blive udsat for vold.

Volden er tabubelagt og lovgivning håndhæves ikke

Bangladesh har indført lovgivning, som skal fremme ligestilling samt gøre overgreb mod kvinder strafbart.

Men myndighederne er ikke i stand til at håndhæve lovgivningen, ligesom mange overgreb ikke rapporteres af ofrene, fordi emnet er tabubelagt.

”Den onde voldsspiral må standses”, siger Marcia Hershkovitz, som er formand for U-landsforeningen Svalerne.

”Det kan kun ske, hvis der lægges pres på landets myndigheder om at håndhæve lovgivningen om kvinders rettigheder og derudover fremme en mentalitetsændring i samfundet”, anfører hun og lægger til:

”Derfor er det vigtigt, at vores to gæster indhenter inspiration i Danmark, som kan bidrage til, at græsrodsorganisationer i Bangladesh bliver hørt”.

Hvis du vil vide mere om kvindernes situation i Bangladesh, kan du læse yderlige på www.svalerne.dk

U-landsforeningen Svalerne er en dansk NGO baseret på frivillig arbejdskraft, som arbejder med de allerfattigste i Indien og Bangladesh.

Ét af projekterne er et tre-årigt ligestillingsprojekt bevilget af CISU (Civilsamfund i Udvikling) med penge fra Danida. Det hedder ”Projekt om fortalervirksomhed til forebyggelse af vold i hjemmet” eller mere mundret, ”Stop vold mod kvinder”.

Projektet foregår i Bangladesh, hvor Svalerne har samarbejdet med partnerorganisationer siden 1971.

Yderligere oplysninger hos:
Koordinator Sanne Dahlbom
Tlf. 35 26 17 47 og e-mail: [email protected]
web: http://www.svalerne.dk