Dødstallet fra weekendens cyklon Phailin i Indien har været markant mindre end ved lignende klimakatastrofer i området. Det skyldes flere års katastrofeforberedelse og ikke mindst vejrudsigter, mener dansk NGO.
Mere end en halv million mennesker blev evakueret, da cyklonen Phailin fredag ramte Indiens sydøstlige kyst. Og selv om mange evakuerede vender tilbage til ødelagte hjem, er skaderne små, hvis man sammenligner cyklonen med tidligere katastrofer.
”Den indiske regering melder indtil videre om 13 dødsfald, hvilket selvfølgelig er dybt tragisk. Men hvis vi sammenligner dødstallet med en lignende cyklon i 1999, er det ekstremt lavt,” siger Morten Fauerby Thomsen, som er programkoordinator for CARE Danmark i Asien ifølge en pressemeddelelse fra organisationen tirsdag.
I 1999 blev delstaterne Odisha og Andhra Pradesh ramt af cyklonen Paradip, som ligner weekendens storm i både størrelse og hastighed. Den kostede 10.000 mennesker livet.
Vejrudsigt redder liv
Morten Fauerby Thomsen mener, at weekendens relativt lave tab skyldes de sidste ti års forebyggende hjælpearbejde.
I samarbejde med regeringen underviser organisationer som CARE lokalbefolkningen i at tilpasse sig klimaets udsving og forberede sig på katastrofer. Det sker blandt andet ved at introducere bønderne for ny teknologi.
”CARE har god erfaring med at bruge teknologiske redskaber i vores arbejde. I Indien har vi for eksempelvis givet fattige bønder mobiltelefoner, hvor de modtager tidlige vejrvarsler,” siger Morten Fauerby Thomsen.
Og det er heri den store forskel på 1999 og 2013 ligger, mener han:
”At være forberedt på katastrofer redder liv. Ved at få vejrmeldinger, der advarer om, hvor og hvornår katastrofen rammer, kan lokalbefolkningen forberede sig på katastrofens omfang og blive evakueret i god tid.”
Udover forebyggende arbejde har CARE blandt andet også leveret solcelledrevne lamper til mange af de ramte familier, fordi 1000 byer i staterne Odisha og Andhra Pradesh står uden elektricitet.
CARE i Indien
CARE International har arbejdet i Indien i over 60 år og især haft fokus på at reducere fattigdom og social ulighed. Det overordnede mål er at forbedre marginaliserede pigers og kvinders rettigheder.
I 2012 nåede CAREs forebyggende arbejde ud til mere end 12,5 millioner mennesker i 47 lande. CARE Danmark arbejder ikke i Indien, men støtter landbefolkningerne i Nepal, Laos og Vietnam i klimatilpasning.