Der er gået et halvt år siden ulykken i Bangladesh, hvor 1133 mennesker døde, da en tekstilfabrik styrtede sammen. De overlevende har dog stadig ikke modtaget hjælp, selv om mange lever med alvorlige skader og står uden indtægt, viser ny rapport.
Den 24. april 2013 oplevede Bangladesh en af de hidtil værste menneskeskabte katastrofer. En otte-etagers bygning, hvor fem tekstilfabrikker havde til huse, styrtede sammen.
Dagen inden havde en gruppe arbejdere gjort opmærksom på en stor revne i bygningen på anden etage. De følte sig ikke trygge ved at skulle arbejde i bygningen.
Men henvendelsen blev ignoreret af arbejdsgiveren, der truede med at fratage dem en måneds løn, hvis ikke de mødte op på arbejde næste dag.
Det skriver Mellemfolkeligt Samvirke, der er en del af den multinationale NGO ActionAid, på sit netsted fredag.
Mellemfolkeligt Samvirke er en del på baggrund af en ny rapport fra ActionAid.
Katastrofen henledte verdens opmærksomhed på tekstilindustrien i Bangladesh, som beskæftiger 3,6 millioner mennesker og leverer tøj til forbrugere i hele verden.
Seks måneder efter ulykken står det klart, at de store multinationale selskaber, der får deres tøj produceret billigt på Bangladeshs mange tekstilfabrikker, har ladt katastrofens ofre i stikken.
I en ny rapport, ” Assessment Report on Rana Plaza Victims”, kortlægger ActionAid de overlevendes behov gennem interviews og spørgeskemaer. Dokumentationen viser, at ofrene har akut behov for hjælp og støtte.
Med den viden i hånden arbejder ActionAid for at få de store virksomheder til at påtage sig ansvaret for at hjælpe ofrene.
21-årige Naznin Akhter Nazma overlevede katastrofen, men mistede sin mand, som også arbejdede på fabrikken.
”Jeg er bekymret for, at jeg ikke kan forsørge mit barn, fordi jeg ikke har modtaget nogen kompensation. Jeg er fem måneder bagud med huslejen og snart kan jeg ikke længere få kredit hos købmanden,” fortæller hun.
Som Naznin Akhter Nazma står 92 procent af de 2421 overlevende uden indtægt. De har ikke formået at få et nyt arbejde, da størstedelen har større eller mindre skader, blandt andet har 79 personer fået foretaget amputationer. De har heller ikke modtaget kompensation fra fabrikken.
“Det er uforsvarligt, at ingen af de store multinationale selskaber har sørget for kompensation til de overlevende, men bare overladt dem til dem selv. Ofrene har akut behov for medicin og psykologisk støtte såvel som økonomisk kompensation, der kan hjælpe dem til at forsørge deres familier,” siger Farah Kabir, ActionAid’s landedirektør i Bangladesh.
ActionAid betaler for udgifter til medicin samt vand og mad til mange af ofrene. Samtidig lægger ActionAid pres på regeringen og virksomhederne, og kræver, at de yder ofrene en rimelig kompensation.
Læs executive summary af rapporten ”Assessment Report on Rana Plaza Victims” (PDF, 5 sider): http://www.ms.dk/sites/files/actionaid/executive_summary_rana_plaza_assessment_report__final_24_oct_2013_1.pdf