DanWatch: Arbejdere i Kina betaler prisen for billige danske computere

Forfatter billede

En ny rapport fra DanWatch konkluderer, at arbejdstider på op til 74 timer om ugen, trusler om bøder for at lave fejl, tvunget overarbejde og en løn, der er langt under den lokale mindsteløn i Kina, er virkeligheden hos DELL’s underleverandører i provinserne Guangdong og Jiangsun.

Det skriver DanWatch i en pressemeddelelse tirsdag om den amerikanske elektronik-gigant.

Arbejderne indånder dagen lang kemiske dampe, mens de samler komponenterne til de computere, der bl.a. havner på det offentliges skriveborde i Danmark via Statens og Kommunernes fælles indkøbservice, SKI, hedder det.

DanWatch har været i Kina og talt med fabriksarbejdere fra fire af de fabrikker, der leverer til DELL. Vagthundens konklusioner understøttes af en rapport fra NGOen China Labor Watch.

”Det er ikke uden menneskelige omkostninger, når elektronik-firmaerne slås om at levere computere så billigt som muligt, og når vores offentlige indkøbere går efter de billigste varer på markedet”, siger Eva Hesse Lundström, direktør for DanWatch, og lægger til:

“Vores undersøgelse viser, at forholdene hos DELL’s leverandører både er i strid med ILO konventioner, arbejdslovgivningen i Kina og DELL’s egne politikker på området”.

Krav om dokumentation eller ej….

SKI, Staten og Kommunernes Indkøbs Service A/S står for at etablere rammeaftaler, som det offentlige kan vælge at anvende til f.eks. indkøb af computere.

Selskabet underskrev så sent som i februar 2013 en kontrakt på 50 mio. kr. med DELL.

SKI stiller krav om, at leverandørerne skal overholde national lovgivning og de 10 FN-principper formuleret i Global Compact, herunder eliminere diskrimination i arbejds- og ansættelsesforhold.

Men man efterspørger som hovedregel ikke dokumentation for det, fordi DELL i sine aftaler med SKI forpligter sig til at oplyse om eventuelle overtrædelser af f.eks. arbejdstagerrettigheder i produktionen af varer til SKI, anfører rapporten.

Hertil svarer SKI:

”Alle vores leverandører har underretningspligt. Det betyder, at de er forpligtet til at oplyse, hvis de har kendskab til forhold, der misligholder den kontrakt, de har indgået med os”.

“Alle SKI’s leverandør er på tro og love forpligtet til at overholde vores CSR-krav, hvormed vi sikrer en betydelig opmærksomhed fra virksomhedernes side herpå, da det er alment kendt, at SKI håndhæver sine kontrakter,” forklarer SKI’s adm. direktør Signe Lynggaard Madsen.

Hun tilføjer: “Men det er klart, at vi selvfølgelig også reagerer på mistanker som denne.”

De 18 kommuner, der indgår i miniudbuddet er: Brøndby, Faxe, Frederiksberg, Holbæk, Kalundborg, København, Køge, Lejre, Næstved, Odsherred, Ringsted, Ringkøbing-Skjern, Slagelse, Sønderborg, Tønder, Tårnby, Viborg og Vordingborg.

DELL kommenterer

Det er ikke kun DanWatch’s og China Labour Watchs undersøgelse, der viser, at arbejdsforholdene hos DELL’s underleverandører er under al kritik.

Præsenteret for DanWatchs undersøgelse, fortæller Deborah Albers, Principal Social Strategist hos DELL, at der fornyligt er blevet lavet en gennemgang af tre af de fire leverandører, som indgår i DanWatch’s rapport.

Her fandt den amerikansk-ejede elektronikvirksomhed forhold, der strider mod de standarder, som DELL har tilsluttet sig via Electronic Industry Citizen Coalition (EICC). EICC er en koalition af elektronikfirmaer, som sætter fokus på CSR (social og etisk ansvarlighed) i industrien.

“I de fleste audits var der forhold, som ikke stemmer overens med EICC’s Code of conduct, derfor vil vi lave nogle tiltag, der kan rette op på de forhold”, siger Deborah Albers.

“Hvis der er forhold, som DanWatch har belyst, som ikke er inkluderet i de fund, vi selv har gjort under vores audits, vil vores Supply Chain Social & Environmental Responsibility (SCSER) team undersøge dem,” uddyber Albers og fortæller, at der senere på året vil blive foretaget audits hos den fjerde leverandør.

Også i det amerikanske elektronikfirmas egen CSR-rapport fra juni 2013, står det sort på hvidt, at i 61 procent af de anmeldte audits, som DELL selv har foretaget hos deres underleverandører, blev der rapporteret om overarbejde og i 18 pct. af besøgene blev det påpeget, at sikkerheden ikke var i top.

Man kan læse meget mere og DanWatch’s rapport på
http://www.danwatch.dk/da/artikler/millioner-af-skattekroner-bliver-brugt-paa-grov-udnyttelse-af-kinesiske-arbejdere/261

Yderligere oplysninger hos:
Direktør for DanWatch Eva Hesse Lundström
E-mail: [email protected] og tlf. 51 77 81 80

DanWatch om DanWatch

DanWatch er et uafhængigt og non-profit medie og researchcenter, der laver undersøgende journalistik om virksomheders påvirkning af mennesker og miljø på globalt plan.

Vi belyser, om virksomheder lever op til deres samfundsansvar i forbindelse med investeringer, indkøb, handel og produktion i udlandet.