FN: Slemt i Syriens nabolande og endnu værre i selve Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

”Jeg så familier med små spædbørn, som boede i slidte, ødelagte telte langs landevejen uden vand eller latriner. De havde hverken varme madrasser eller tæpper. Med tanke på, hvor koldt og vådt, der bliver, nu vinteren står for døren, hviler der et helt umenneskeligt pres på disse flygtninge”.

Det fortæller Dansk Flygtningehjælps internationale chef, Ann Mary Olsen, der netop er vendt hjem fra Syriens sydlige nabo, Jordan, ifølge en pressemeddelelse fra organisationen fredag.

Situationen i Syrens nabolande er alarmerende – men inde i Syrien er den katastrofal, konkluderer FN’s Emergency Directors Group efter en arbejdskonference i Jordans hovedstad, Amman.

Samtidig står syrerne overfor en formentlig streng vinter og størstedelen af ofrene for den langvarige borgerkrig lever under forhold, der ikke er egnede til beboelse, beretter Ann Mary Olsen.

”Sidste år var den strengeste vinter i Syrien i årtier, og man frygter, at det bliver lige så slemt i år. Eftersom strømmen af flygtninge stiger hver dag, har vi et helt umenneskeligt pres, der i sidste ende kan betyde at tusinder risikerer at dø af kulde,” siger Ann Mary Olsen, som er en af de få NGO-repræsentanter i FN’s Emergency Directors Group.

Hun har set nogle af de miserable forhold, som syriske flygtninge lever under i den sydlige del af Jordan – et område, der ikke har fået særlig meget opmærksomhed, men hvor flygtninge er mere udsatte, end hvis de bor i formelle flygtningelejre som eksempelvis Zaatari.

Folk bor i kældre, udhuse, telte og andre steder – og det var her hun mødte familierne med spædbørn i de ødelagte telte.

Snart en million flygtninge alene i lille Libanon

Næsten 10 millioner inde i Syrien har brug for hjælp – og 2,5 mio. af dem har ikke modtaget hjælp.

Der er stadig stor mangel på humanitære midler fra det internationale samfund – og samtidig er der områder i Syrien, hvor det ikke kan lade sig gøre at komme frem.

”Lige nu er der over to millioner flygtninge i Libanon, Jordan, Tyrkiet og Irak. Ved årsskiftet forventes det, at der vil være en million syriske flygtninge i Libanon alene. Det er økonomisk skrøbelige stater, der i forvejen kæmper med politisk og økonomisk usikkerhed, og de kan ikke løfte byrden, hvis det internationale samfund ikke hjælper dem,” siger Ann Mary Olsen.

En ny FN-rapport vurderer, at selv om borgerkrigen stoppede i morgen, vil det tage 10 år at komme tilbage til situationen før krigen startede. Det er derfor nødvendigt at forholde sig til, at konflikten kommer til at trække spor mange år frem i tiden – og spor i hele regionen.

Dansk Flygtningehjælp har en lang historie i Mellemøsten og Nordafrika og er den største af de få internationale organisationer, der kan yde nødhjælp i selve Syrien. Tilstedeværelsen i både Syrien, Libanon, Jordan, Irak og Tyrkiet betyder, at man løbende kan hjælpe de syriske flygtninge og fordrevne, der hvor nøden er størst, hedder det.

Organisationen hjælper for tiden 500.000 nødlidende syrere om måneden

Dansk Flygtningehjælp har sin årlige landsindsamling søndag d. 10. november. Her samles bl.a. ind til ofrene for den syriske borgerkrig.

Yderligere oplysninger hos:
Sebastian Juel Frandsen, Presse og kommunikation
Dansk Flygtningehjælp
Mobil 29 90 72 82 og tlf. direkte 33 73 51 84