10 centrale nedslag i 10 år med Det Arabiske (bistands) Initiativ

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Camilla Wass

I anledning af 10 års jubilæet for den særlige danske bistandspulje til udvalgte lande i Mellemøsten og Nordafrika, “Det Arabiske Initiativ” (DAI), er her en lynoversigt fra DAIs seneste nyhedsbrev tirsdag over hovedbegivenheder i en omtumlet historie.

2003: Det Arabiske Initiativ lanceres af den danske regering som led i den nye udenrigspolitiske strategi ”En verden i forandring”.

Ideen til den særlige bistandspulje, som initiativet er, kommer fra udenrigsminister Per Stig Møller (K), der under Danmarks EU-formandskab i 2002 er involveret i arbejdet med fredsprocessen mellem Israel og Palæstina.

Det inspirerer ham til at tage fat i de udfordringer, der findes rundt om fredsprocessen, i de øvrige arabiske lande.

Det Arabiske Initiativ tager afsæt i UNDP’s Arab Human Development Report fra 2002, hvor arabiske forskere slår fast, at dét, der skal til for at skabe frihed og demokrati i den arabiske verden, er:

1. Frihedsrettigheder og god regeringsførelse
2. Fremme af ligestilling og kvinders deltagelse i samfundet
3. Udvikling af videnssamfund

Fra starten bliver det besluttet, at Det Arabiske Initiativ skal have et langsigtet perspektiv og et dobbelt formål: nemlig at fremme dialog og gensidig kontakt – og støtte de reformer, der bliver sat i gang i regionen.

Foråret 2004:

De første missioner.

Efter at have konsulteret Mellemøsteksperter i Danmark og studeret de erfaringer, andre lande i Europa har gjort sig med at arbejde i den arabiske region, tager en gruppe danske konsulenter af sted til den arabiske verden for at mødes med en stribe repræsentanter for regering og civilsamfund.

Med på missionerne er blandt andre seniorrådgiver i udenrigsministeriet, Mogens Blom, der fortæller:

”Det var fantastisk spændende rejser. Nogle steder blev vi modtaget velvilligt, mens vi andre steder fik en ordentlig omgang skældud over Vestens politik over for den arabiske region. Men når det var sat på plads, viste der sig flere steder at være en bred interesse for at indgå et samarbejde.”

Interessen samler sig i første omgang om Yemen, Jordan og Marokko samt Egypten, hvor Danmark allerede har en lang tradition for bistandssamarbejde.

Januar 2005: Pilotfasen er i gang.

Yemen indgår som første land i den arabiske region en tre-årig partnerskabsaftale med Danmark og den 1. juni åbner det tekniske rådgiverkontor i Yemens hovedstad Sana’a med en dansk rådgiver på posten.

Senere på året underskriver Jordan en partnerskabsaftale, og i starten af 2006 følger Marokko trop.

I Egypten slår Dansk-Egyptisk Dialoginstitut (DEDI) dørene op, med Jakob Skovgaard-Petersen som direktør og en bestyrelse bestående af både danske og egyptiske medlemmer. DEDI holder til hos Al- Ahram i Kairo, der rummer en af den arabiske verdens største aviser samt den velrenommerede politiske tænketank Al Ahram Foundation.

Formålet med DEDI er at styrke dialogen mellem Danmark og den arabiske verden, og det viser sig allerede senere på året, at det er noget, der er hårdt brug for.

Som det første arabiske land nogensinde opretter Jordan en ombudsmandsinstitution, inspireret af Folketingets Ombudsmand. Dette ses som et gennembrud for det dansk-arabiske samarbejde.

Danske organisationer søsætter de første programmer i den arabiske region, bl.a. starter International Media Support sit Medieprogram for den arabiske verden og er med til at grundlægge den Amman-baserede institution ARIJ –Arab Reporters for Investigative Journalism.

Formålet med ARIJ er at støtte undersøgende journalistik i den arabiske region og ideen kommer fra ledende arabiske journalister og redaktører.

Mellemfolkeligt Samvirke etablerer et Dialogcenter i Amman – en slags medborgerhus, der fokuserer på de unge og giver dem en platform for erfaringsudveksling.

30. september 2005: Jyllandsposten trykker 12 satiriske tegninger

Læs videre på
http://www.detarabiskeinitiativ.dk/jubilaeum/10-centrale-punktnedslag-i-det-arabiske-initiativs-historie

Camilla Wass er journalist og redaktør af nyhedsbrevet for Det Arabiske Initiativ DAI).

Se hvordan jubilæet markeres fredag d. 15 nov. i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-11-13/det-arabiske-initiativ-fejrer-10-r-med-stand-marzo