Filippinerne: Katastrofen er enorm men dødstallet mindre end frygtet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Nødhjælpen strømmer ind i Filippinerne efter den voldsomme tyfon ramte landet fredag og skabte store ødelæggelser. Samtidig nedjusteres det forventede dødstal fra myndighedernes side.

Situationen i de dele af Filippinerne, der fredag blev ramt af tyfonen Haiyan eller Yolanda, som den kaldes i Filippinerne, er fortsat kaotisk.

FN anslår at mellem 9,5 og 11 millioner mennesker er berørt af katastrofen og at flere end 600.000 har mistet deres hjem.

Den gode nyhed er at dødstallet, ifølge landets præsident Benigno Aquino, sandsynligvis ikke er nær så højt, som det tidligere har været meldt ud.

Det har været nævnt, at op mod 10.000 kunne være dræbt, men ifølge præsidenten er tallet nærmere 2.000 til 2.500. Tirsdag eftermiddag var det officielle dødstal 1.798. Det skriver BBC online tirsdag.

Flere steder venter indbyggerne fortsat på nødhjælp og hjælp til at redde tilskadekomne, bjærge omkomne og rydde op efter katastrofen.

Ifølge BBC er mange indbyggere i de ramte områder vrede og frustrerede over, at det går for langsomt med nødhjælp og anden hjælp.

Fra FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) lyder det at tyfonen har skabt alvorlige ødelæggelser i landbrugs-, skov- og fiskerisektorerne. Det kan på lidt længere sigt skabe problemer for fødevaresikkerheden og økonomiske problemer, for de mange, der er afhængige af disse sektorer.

FAO har fundet en million dollars frem til umiddelbar indsats i Filippinerne og appellerer om at få 24 millioner ekstra til organisationens del af den samlede FN-indsats.

Samlet set appellerer FN om 301 millioner dollar.

Den umiddelbare indsats indebærer at uddele såsæd og gødning, så bønderne kan nå at plante markerne til igen.

Organisationen anslår at omkring en million bønder er ramt af katastrofen og at hundredetusinder af hektar rismarker kan være ødelagt.

Også kokosnød-plantager er hårdt ramt ligesom mange fiskersamfund, der har fået ødelagt både og udstyr.

FN’s Fødevareprogram (World Food Programme, WFP) organiserer luftbroer fra dets netværk af centrale humanitære nødhjælpslagre, hovedsageligt fra Dubai og Subang i Malaysia.

Fra dansk side fortsætter indsatsen også.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besluttede tirsdag i lyset af FN’s vurdering af katastrofens omfang og de påtrængende behov for hurtig hjælp at øge hjælpen fra de 10 mio. kr., der blev meldt ud i lørdags, til i alt 30 mio. til de internationale organisationer, der uddeler nødhjælp på Filippinerne.

Danmark giver således samlet 42,5 mio. kr. i nødhjælp.

Tirsdag sendte den danske afdeling af Læger uden Grænser sin første medarbejder til katastrofeområdet. Det er den erfarne logistiker, Mario Travaini.

Danske organisationer indsamlinger

UNICEFs indsamling:
https://unicef.dk/tyfon?utm_source=email&utm_medium=Lapsed%20leads&utm_campaign=Katastrofe%20Filippinerne&gbi=af9fad5f-d40493db-f88d4aa1
sms ALARM til 1919
eller ring 90 56 56 99,
og støt med 150 kroner (plus alm. sms takst)

Plan Danmarks indsamling:
http://www.plandanmark.dk/om-plan/nyheder/08.11.13-voldsom-tyfon-pa-filippinerne
Sms teksten ”NØDHJÆLP” til 1231 . Det koster 150 kr. + alm. sms-takst.
Tjenesten udbydes af Plan Danmark, Borgergade 10,2tv, 1300 Kbh K. Tlf 35300800.

Røde Kors’ indsamling:
http://www.rodekors.dk/stot+os/fillippinerne-tyfon?ktekst=ofrene+for+tyfon+i+Filippinerne&Bidrag=&utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=fili2013

Folkekirkens Nødhjælps indsamling:
https://www.noedhjaelp.dk/fknshop/userregister?flow=donation_katastrofe

Caritas’ indsamling:
http://caritas.dk/artikel/caritas-har-i-gangsat-hjaelp-paa-filippinerne

Læger uden grænsers indsamling:
Du kan støtte Læger uden Grænsers arbejde på Filippinerne på flere måder: Indbetale online bidrag på www.msf.dk eller SMS AKUT til 1414 og støt med 150 kr. Det koster 150 kr. + alm. trafiktakst.