Danmark øger støtten til de filippinske ofre for tyfonen Haiyan

Laurits Holdt

Den danske regering har besluttet at give yderligere 20 millioner kroner til redningsindsatsen i Filippinerne efter landet fredag blev ramt af en voldsom tropisk storm. Den samlede danske støtte runder hermed 40 millioner.

Med de 20 millioner kommer det samlede bidrag fra den danske stat op på 42,5 millioner, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

Det danske bidrag er fordelt således:

* 18 mio. til FNs fødevareprogram, WFP

* 6 mio. til FNs børnefond, UNICEF

* 6 mio. til Internationalt Røde Kors

* 5,7 mio. gennem danske organisationer

* 1,8 mio. til Bered-skabsstyrelsen

* 5 mio. via FNs katastrofefond

”Hjælpen gennem Verdensfødevareprogrammet skal bidrage til deres indsats for at dele mad ud til omkring 2,5 mio. mennesker trods de utrolig svære adgangs- og kommunikationsforhold”, forklarer udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

“Pengene til UNICEF skal bidrage til livsreddende aktiviteter for at sikre befolkningen adgang til særligt rent vand men også sanitet, lægebehandling og medicin. Hjælpen til Røde Kors skal bidrage til deres indsats for at sikre indkvartering, mad og rent vand og ordentlige sundhedsforhold for omkring 100.000 filippinske familier,” lægger han til.

FN udsendte onsdag morgen en nødhjælpsappel på i alt 301 mio. dollars svarende til 1,7 mia. kr. for at imødekomme den betydelige humanitære katastrofe i landet frem mod maj 2014.

De mest presserende behov vurderes af FN til at være indkvartering, fødevarer og vand samt sanitetsudstyr.

Danmark har via fem danske humanitære partnerskabsorganisationer allerede iværksat katastrofeprojekter for 5,7 mio. kr.

Desuden har udenrigsministeriet givet 1,8 mio. kr. til Beredskabsstyrelsen til udsendelse af et mobilt koordinationscenter og en 30-personers beboelseslejr udstyret med telte, elektricitet og vand til byen Tacloban.

Centeret bemandes af FN, og det bliver forpost for koordination af den internationale katastrofebistand til de ramte områder. Bevillingen indbefatter udsendelse af seks personer, som skal drive koordinationscenteret og beboelseslejren samt bistå FN efter behov.