Alliancer styrker kvinders rettigheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Danske visioner for kvinders rettigheder, kvinder og klima – COP 19 og kvinders rettigheder i religionsbaserede organisationer. Det er lidt af det, der blev budt på torsdag i Fællessalen på Christiansborg.

Den internationale konference ”Alliance Building and Action for Women’s Rights in Development – Now and after 2015” – arrangeret af Kvindernes U-landsudvalg i samarbejde med FN-forbundet, Institut for Menneskerettigheder og Det Radikale Venstre – demonstrerede klart, at når det gælder kvinders rettigheder og muligheder, så er der ingen grænser for interessante vinkler.

Den viste også, at skal der skabes resultater – bæredygtige resultater – så er alliancer af uvurderlig betydning.

Mama Koite Doumbia fra Femnet-Mali havde fokus på den igangværende COP 19, som hun understregede fik en helt særlig opmærksomhed på grund af den ødelæggende orkan, der netop har ramt Filippinerne.

Hun fremhævede desuden som positivt, at spørgsmålet om ligestilling er pkt. 15 på dagsordenen i Warszawa og understregede, at man har oplevet fremskridt. Blandt andet nævnes ligestilling nu i stadig flere officielle dokumenter, i klimapolitik og klimastrategier. Og stadig flere kvinder deltager i COPs – ikke mindst takket være en fond til støtte for kvindelige delegerede støttet af den finske regering.

Hun fortalte også, at på en workshop i november forud for COP 19 blev de kvindelige delegerede blandt andet enige om, at man skal skabe en lobby virksomhed, hvor kvinder kan dele og udarbejde strategier, at der er behov for positiv særbehandling for at sikre kvinders deltagelse , at kvinder skal trænes i forhandlingsteknik, og at man skal arbejde for delt formandskab mellem mænd og kvinder.

Konkluderende sagde hun, at selvom man er nået langt, så må kvinderne fortsætte kampen – kampen for lighed og retfærdighed.

Grace Balawag fra Tentebba Indigenous Peoples’ International Centre for Policy Resarch and Education på Filippinerne kom direkte fra COP 19-forhandlingerne og bekræftede, at katastrofen, der havde ramt hendes land, havde givet forhandlingerne en hel speciel dimension. Hun var ikke tvivl om, at den skyldtes den globale opvarmning, og at man må stå sammen for at forebygge flere katastrofer.

Filippinernes oprindelige folk har lovmæssigt både kollektive og individuelle rettigheder, men de respekteres ikke altid. Minedrift og udenlandske firmaer får koncessioner, der krænker deres rettigheder.

Hun fremhævede, at alliancer med en organisation som den danske IWGIA havde været afgørender for, at man havde opnået rettigheder og for at kampen kan fortsætte, så de ikke trædes for fode.

Med på videolink

Formiddagens brede vifte af oplæg blev fulgt op af to nye input fra verden via videolink. Dr. Azza Karam, fra UNFPA i New York talte om at bygge alliancer med religøse organisationer om kultur og om seksuel reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR).
AWIDs Nerea Craviotto talte om organisationens fokus på Kvindekommissionens møde i 2014 og dagsordenen eftere 2015. AWID står for Association for Women’s Rights in Development.
Gro Lindstad, eksekutivdirekør for norske FOKUS – Forum for Women and Development-
havde valgt at tale om den fremtid, vi alle ønsker for alle, mens Asger Ryhl, direktør for UN Women’s nordiske kontor gav et bud på dagsordenen efter 2015 og målet for kvinders og pigers rettigheder og muligheder.

KULU’s forkvinde, Janice Førde , der var drivkraften bag det store arrangement, fik som tak ikke blot klap fra deltagerne, men et kvindehoved udskåret i træ. Giveren var Mama Koite, der sagde at Janice Førde og KULU er et levende bevis på den betydning alliancer har for kvinders rettigheder.