WFP speeder indsatsen op i tyfonramte Filippinerne

Forfatter billede

FNs Fødevareprogram (WFP) kom tirsdag med en såkaldt operativ opdatering for nødhjælpsindsatsen efter tyfonen Hayian i Filippinerne, hvor man nu udvider med luftbroer, færgefart og lastbiler i det store fjernasiatiske ø-rige.

Fødevareassistancen kommer frem til yderområderne ramt af tyfonen, og man sætter fokus på de umiddelbare behov for at yde fødevarehjælp til alle berørte lokalsamfund, skriver det nordiske kontor for WFP i København tirsdag.

”Her i tredje uge af katastrofehåndteringen er mad stadig en prioritet for de berørte samfund. Der er betydelig fremgang i leveringen af nødhjælp, og vi fortsætter med at udvide den geografiske rækkevidde af operationen, så vi kan nå ud til fjerntliggende øer”, fortæller Praveen Agrawal, landedirektør og repræsentant for WFP.

Status:

* Ris og højenergikiks bliver leveret via luftbroer til fjerntliggende øsamfund ud for kysten ved Guiuan og Iloli. Nogle af disse steder er svære at nå og får fødevarebistand for første gang.

* Første fase af en vurdering på tværs af sektorer under koordinering af FNs nødhjælpsorgan (OCHA) og med teknisk ledelse af WFP er afsluttet.

Vurderingen giver et øjebliksbillede af de store geografiske områder, der er berørte, og hvad de umiddelbare behov er. Vurderingen vil blive drøftet med regeringen og vil præge den strategiske respons til fremtidige operationer.

* Siden 13. november har WFP sendt mere end 4.000 tons ris og 127 tons højenergikiks ud til distribution af partnere.

* WFP arbejder tæt sammen med den filippinske regering om nødhjælpsarbejdet. Department of Social Welfare and Development har uddelt mere end 1,3 millioner madrationer til familier med ris fra WFP.

* WFP samarbejder med britiske Oxfam om at gennemføre et pilotprojekt ”Mad for arbejde”, som involverer mere end 400 mennesker i (den hårdt ramte by) Tacloban, der arbejder for at reparere den ødelagte infrastruktur.

* WFPs lastbiler leverer store rationer ris til de hårdtramte kystsamfund i Østsamar og Guiuan.

* Et WFP-charteret skib med en fragtkapacitet på 2.400 tons ankom til Tacloban mandag, og transporter nødhjælp, såsom familietelte, tæpper, spande og vanddunke på vegne af det humanitære samfund, samt som logistisk udstyr. Skibet vil fortsat fragte varer fra Cebu til Tacloban.

* 1.012 tons nødhjælp og støtteleverancer (telte, udstyr til nyfødte, hygiejneartikler, mobile lagreenheder, IT-udstyr) er fløjet til Filippinerne fra FNs Humanitarian Response Depots (UNHRD), som forvaltes af WFP i Dubai (UAE), Subang (Malaysia) og Brindisi (Italien).

* WFP-ledede telekommunikations-enheder leverer IT-tjenester, herunder internetforbindelser, radiokommunikation og printerfaciliteter til omkring 1.000 nødhjælpsarbejdere 10 forskellige steder.

* FN’s Humanitære Flyservice (UNHAS), som er ledet af WFP i Cebu, har to helikoptere og et fly med plads til ni passagerer til rådighed for det humanitære samfund. Hidtil har UNHAS hjulpet 167 humanitære passagerer på 43 fly til ni forskellige steder.

* WFP anslår, at udgifterne til drift de næste seks måneder vil ligge på 566,87 millioner kroner (103 mio. dollars). Heraf vil 484,316 mio. kr. gå til mad, 66,043 millioner til logistik samt telekommunikation for det humanitære samfund og 11 mio. kr. til at støtte fødevaresikkerheden og landbruget.