Danmarks Radio stiller tirsdag spørgsmålet om, hvordan Sydafrika vil se ud, når Nelson Mandela ikke er mere. Den tidligere præsident er alvorligt syg, og der gisnes om, om det er nu man skal tage afsked, samt hvad hans død vil betyde.
Den 94-årige landsfader har haft en enorm betydning både i og udenfor Sydafrika – ikke mindst af symbolsk karakter, vil nogle mene – og nu begynder man at kunne se en nærmere fremtid, hvor han ikke længere er i live.
I det seneste år har Mandela været indlagt flere gange med lungeinfektioner, og det har fået medier verden over til at kime med klokkerne.
Farvel til et ikon
Det er flere år siden at frontfiguren i kampen mod apartheid trådte ud af aktiv politik og overlod ledelsen af land og parti til sine efterfølgere.
For nogle står han dog stadig som garanten for et Sydafrika med plads til alle og hvor fred er muligt. Det er drømmen om regnbue-nationen personificeret i en tidligere stærk, men nu aldrende mand. Manden blev så stærkt et symbol, at det blev svært at forestille sig en verden uden ham.
Nu er det dog tid til at se hans alder i øjnene og, imellem alle ønsker om at han måtte komme sig, tage afsked, skriver medier verden over. Danmarks Radio, BBC, CNN m.fl. citerer en ven af Mandela for at sige, at “nu er det tid til at give slip på ham”.
Hvad vil der ske i tomrummet?
Mandela er atter indlagt til intensiv behandling, nu på fjerde døgn, og familiens talsmand Mac Maharaj har tidligere meddelt, at situationen ser dyster ud.
Ifølge Danmarks Radio gælder det ikke kun for manden, men også for nationen. Det er en usikker fremtid for Sydafrika efter Mandela, skriver P1 Morgen, der i et indslag diskuterer betydningen for Sydafrika af Mandelas dødsfald.
Flere andre medier, også lokale sydafrikanske, holder sig dog til at følge udviklingen i hospitalsindlæggelsen, analysere på Mandelas status, og rapportere om de mange bønner om en god bedring, der sendes i disse dage fra høj og lav verden over.