Mandag d. 9. december har borgerkrigen i Syrien varet i 1000 dage. Som den største internationale humanitære organisation, der arbejder inde i Syrien, vurderer Dansk Flygtningehjælp, at der er meget lang vej til normalisering.
Det er nu 1000 dage siden, at protester i byen Dara’a i den sydlige del af Syrien brød ud og startede den borgerkrig, der af FN er blevet kaldt den værste flygtningekrise i en generation, skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse mandag.
Flygtningetallene stiger dag for dag, der er ikke udsigter til en hurtig fred og der venter store udfordringer forude.
”Tallene viser, hvor ødelæggende denne konflikt er for Syrien og den syriske befolkning. 6,5 millioner syrere er fordrevet internt i landet og yderligere 4 millioner er afhængige af hjælp. Der er næsten tre millioner flygtninge i Syriens nabolande, og landets infrastruktur, sundhedssystem, skolesystem og økonomi er stærkt reduceret. De 1.000 dages krig er en forfærdelig milepæl, som eksempelvis betyder, at man er ved at tabe en hel generation af syriske børn på gulvet,” siger Kim Petersen, Dansk Flygtningehjælps landechef i Syrien.
En langvarig krise, som den i Syrien, falder ofte af nyhedernes dagsorden, og derfor bliver det fremover vanskeligt at få den nødvendige støtte til indsatsen.
”Al erfaring siger, at verdens opmærksomhed og vilje til at yde ressourcer er størst i den akutte fase. Når nu borgerkrigen har været i gang i 1000 dage, er det forventeligt, at interessen daler, men det er helt afgørende, at vi holder fokus på Syrien – både så længe krigen raser, men også når der på et tidspunkt aftales en fred. Det vil tage mange år før de syriske flygtninge er vendt hjem og genopbygningen er en enorm opgave, ”siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
Dansk Flygtningehjælp har, som den største af de få internationale humanitære organisationer, der har adgang til at arbejde inde i Syrien, i år ydet nødhjælp til mere end 500.000 mennesker inde i landet.
”Dansk Flygtningehjælp har lang erfaring med det langsigtede arbejde i verdens brændpunkter. I lande som Bosnien og Tjetjenien bevægede vi os fra uddeling af nødhjælp under kamphandlinger til genopbygning og langsigtede løsninger. Infrastruktur skulle genoprettes, der skulle skabes indkomstmuligheder og en forsoningsproces skulle understøttes – vi ved, at der ligger et enormt arbejde forude i Syrien,” siger Andreas Kamm.
Dansk Flygtningehjælp arbejder i selve Syrien og på tværs af regionen i Libanon, Tyrkiet, Jordan, Irak og Libyen. I alt har Dansk Flygtningehjælp ydet nødhjælp og langsigtede løsninger til mere end 500.000 inde i Syrien alene i 2013, fortæller organisationen.