Flere danske nødhjælpspenge på vej til Sudan og Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark har bevilget 60 millioner kr. til flygtninge og andre i akut nød i Sudan og Sydsudan. Det humanitære bidrag fra Danida går via danske nødhjælpsorganisationer og dækker grundlæggende behov såsom mad, vand og medicin.

Støtten er ikke en reaktion på den seneste uges voldelige konflikt i og omkring Sydsudans hovedstad, Juba,, hvor over 20.000 har søgt tilflugt på FN-baser.

Det er et bidrag til at imødegå virkningerne af en langvarig og dyb humanitær krise, hvor de danske nødhjælpsorganisationer har været engageret gennem mange år, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse lørdag.

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R):

”Den humanitære situation i Sudan og Sydsudan er dybt alvorlig og mere end tre millioner menneskers liv afhænger af nødhjælp”.

“Den aktuelle konflikt får os ikke til at lade disse mennesker i stikken. Tværtimod. Vi står ved vore humanitære forpligtelser og vil gøre alt for, at hjælpen kommer frem til de tusindvis af flygtninge og fattige folk i akut nød.”

Bevillingen på 60 mio. kr. er blevet fordelt mellem Dansk Flygtningehjælp, Læger Uden Grænser, Folkekirkens Nødhjælp, ADRA Danmark og Red Barnet Danmark.

De fem folkelige organisationer arbejder i meget forskellige dele af Sudan og Sydsudan, og urolighederne er indtil videre koncentreret i og omkring Juba og i Jonglei provinsen i den sydlige del af Sydsudan.

Udenrigsministeriet holder løbende øje med situationen i Sudan og Sydsudan og er i tæt kontakt med de folkelige organisationer om den humanitære indsats, hedder det.