21 personer – heriblandt 13 udlændinge – blev dræbt under et terrorangreb på en restaurant i Kabul fredag aften. Blandt dem en dansker, der arbejdede for EU’s politimission, EUPOL, som træner og hjælper det afghanske politi med at kunne tage vare på sikkerheden i det uroplagede land.
Den 34-årige kvindelige danske gymnasielærer er den første, der er blevet dræbt, siden EUPOL startede op i Kabul i 2007.
Taliban har taget ansvaret for aktionen, hvor en terrorist sprængte sig selv i luften uden for restauranten, samtidig med at to andre trængte ind gennem bagdøren og skød alle gæster, der sad og spiste middag på det kendte libanesiske madsted i et velhaverkvarter i den afghanske hovedstad.
EU’s politimission uddanner en national politienhed og anklagemyndighed i Afghanistan og beskæftiger p.t. 350 ansatte fra EU-landene.
Tidl. chefpoliti-inspektør Kai Vittrup er chokeret over drabet på den danske kvinde:
“Det er dybt, dybt tragisk. Ikke mindst for familien, som pludselig opdager, hvor skrøbeligt det hele er”, siger Vittrup til bt.dk.
Den garvede chefpolitiinspektør ved Københavns Politi sad fra 2008 til 2010 på chefposten i EUPOL i Kabul. Så han kender byen og restauranten.
“Mens jeg var en del af EUPOL, foregik undervisningen i hele landet, men jeg tror, at det er blevet reduceret sidenhen og mest foregår i Kabul”, forklarer Kai Vittrup og fortæller, at en udsendelse til politi-missionen altid har været forbundet med fare.
“Der er en kalkuleret risiko ved at være der. Selvfølgelig er det sådan, at jo tættere du er på kampe, jo større er risikoen. Men selv som civil udsendt, er den der” anfører Vittrup, som selv har været uhyggeligt tæt på flere gange.
Var netop ankommet
Risikoen var også kendt af den omkomne danske kvinde. Ikke mindst fordi hun tidligere har været udsendt i Afghanistan.
Hun var netop ankommet til Kabul tidligere på måneden, da hun fredag aften tog ud for at spise på dét, der betegnes som en sikker restaurant i et sikkert kvarter.
De dræbte er identificeret som Mette Teilmann, bekræfter hendes nu tidligere chef Jens Boe Nielsen, der er rektor på gymnasiet, hvor hun arbejdede, overfor bt.dk søndag.
Mette Teilmann var ansat som lærer på Nørre Gymnasium i Brønshøj i det nordvestlige København, hvor hun underviste i historie og samfundsfag.
“Hun var utrolig vellidt på lærerværelset og i sine faggrupper og ikke mindst blandt eleverne, siger Jens Boe Nielsen til bt.dk og fortæller om, hvordan Mette Teilmann via sin uddannelse havde stor interesse for menneskerettigheder og verdens brændpunkter, og hvordan hendes store viden og rejseerfaring berigede hendes undervisning.
“Hun var meget berejst – var i praktik hos FN, havde taget noget af sin uddannelse i England og rejst jorden tynd, og hendes forhold til eleverne var rigtig godt, fortæller Jens Boe Nielsen til bt.dk.
Mette Teilmann havde tager orlov fra sit job på Nørre Gymnasium, hvor hun havde været ansat siden august 2012 – det første år i en uddannelsesstilling.
Hun bad om orlov, da hun fik tilbudt en stilling i det europæiske politi. Hun var udsendt for anden gang for EUs Politimission, da hun blev dræbt.
Også udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) er rystet over nyheden om angrebet i Kabul, udtaler han i en meddelelse fra Udenrigsministeriet.
“Medarbejderen tog til Afghanistan for at gøre en forskel og for at hjælpe almindelige afghanere til at få et bedre og sikrere liv. Jeg vil gerne ære det arbejde den dræbte udførte, som fortsætter, og den pågældendes medarbejders engagement”, siger han.
Nøje udvalgt mål
Samtidig siger siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til DR Nyheder, at “det er et nøje udvalgt og meget oplagt terrormål, når Taliban angriber en restaurant midt i et ambassadekvarter, hvor vesterlændinge færdes”.
“For så viser den islamiske terrororganisationen, at den fortsat har en vis position i Afghanistan. Hvis Taliban havde dræbt 21 afghanere, så havde vi været ligeglade. De ønsker at vise, at der ikke er styr på sikkerheden, og at de kan slå til, hvor de vil”, siger han.
Peter Viggo Jakobsen mener grundlæggende, at sikkerheden er forbedret siden Afghanistan-invasionen i 2001, og at der går længere og længere mellem Talibans angreb. Men Taliban-netværket har forsat gode muligheder for at kunne slå til med mindre bombeangreb og lave vejsidebomber.
“Vi har hele tiden vidst, at Taliban har været i stand til at lave de her bombeangreb. Dem vil vi også se flere af frem mod valget og i de kommende år. Men Taliban er ikke i stand til at besætte byer og lave større angreb, som vi har set i Irak”, lyder det fra lektoren til DR Nyheder.
Fire FN-folk er blandt de omkomne – mere på
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=46957&Cr=Afghan&Cr1=#.UtsdcGWia_U