Tortur og drab i industriel skala i Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Billeder og dokumenter fra en afhopper fra det syriske militær viser ifølge ny rapport, at det syriske regime har dræbt 11.000 fanger siden borgerkrigen brød ud i marts 2011. Tre forhenværende anklagere ved internationale domstole står bag rapporten.

En ny rapport om Assad-regimets brug af tortur og drab på fanger fortæller, at omkring 11.000 fanger er blevet dræbt siden marts 2011.

Rapporten er udarbejdet af tre jurister, der tidligere har arbejdet som anklagere ved de internationale domstole for Jugoslavien og Sierra Leone. Det skriver avisen The Guardian.

Juristerne og deres researchere har gennemgået omkring 55.000 billeder og mange dokumenter, der har registreret dødsfald blandt de syriske sikkerhedsstyrkers fanger mellem marts 2011 og august 2013.

Udhungrede og torturerede

De fleste ofre var unge mænd og mange var udhungrede, blodige og med tegn på tortur. Nogle manglede deres øjne og andre havde tegn på kvælning eller elektrisk stød, skriver The Guardian.

I løbet af den syriske borgerkrigs 35 måneder er der blevet begået et væld af brutale handlinger, der i sig selv gør denne krig så brutal. Men oplysningerne fra denne rapport overstiger ifølge eksperter som The Guardian har talt med alt, hvad der tidligere er registreret af grusomheder i krigen.

Billederne og dokumenterne, der ligger til grund for rapporten, stammer fra en afhopper fra regimets militærpoliti. De tre jurister har afhørt ham flere omgange og siger, at de opfatter ham som troværdig.

Fotograf for militærpolitiet

Afhopperen fungerede som fotograf hos militærpolitiet og han fik smuglet de mange og dokumenter ud af landet på en memory-stick, som han overdrog til modstandsgruppen Syrian National Movement.

Gruppen støttes af Qatar og det er også den rige oliestat, der har hyret det ansete britiske advokatfirma Carter-Ruck and Co. til et forestå gennemgangen af dokumentationen.

Rapporten er blevet overgivet til FN, flere menneskerettigheds-organisationer og regeringer. Udgivelsen af den er timet til at være samtidig med de nye forhandlinger mellem borgerkrigens parter i Geneve – den såkaldte Geneve II-konference.

Systematisk tilgang

Oplysningerne og dokumentationen fra afhopperen løfter noget af sløret for de syriske regimes systematiske tilgang til denne del af dets kamp mod oprørerne. Ifølge rapporten var proceduren den, at når en fange døde blev liget transporteret til et militærhospital, hvor fotografen, en læge og en jurist så på det.

Fotografierne af de døde havde to funktioner: Sammen med lægens og juristens erklæringer skulle de give myndighederne mulighed for at udstede et dødscertifikat uden at blande de efterladte ind i det og dermed undgå at fortælle om de sande omstændigheder omkring dødsfaldet. For det andet skulle fotografierne dokumentere at henrettelsesordrerne var blevet udført.

De efterladte fik så fortalt, at fangerne var døde af f.eks. hjerteanfald eller åndedrætsbesvær på et hospital.

En “anklagers drøm”

Rapportens forfattere siger, at de ikke kan sige om præsident Assad eller andre i hans inderste kreds personligt har beordret de mange henrettelser. Men det store omfang og systematikken i henrettelserne tyder på at det er sket under regeringens kontrol.

En af forfatterne kalder dokumentationen for en ”anklagers drøm” – der er billeder med numre, der matcher officielle dokumenter med identiske numre.

Download rapporten (PDF, 31 sider): http://www.carter-ruck.com/Documents/Syria_Report-January_2014.pdf