Friis Bach risikerer næse efter ny kritik om GGGI

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Professor mener, at ny kritik fra Rigsrevisionen kan betyde en næse til fhv. udviklingsminister Christian Friis Bach (R) for at tilbageholde oplysninger om problemerne i forvaltningen af bistandsmidler til Global Green Growth Institute (GGGI) i Sydkorea, skriver dagbladet Information tirsdag.

“I den konkrete sag er der, så vidt vi har forstået, konstateret uregelmæssigheder, og alle uregelmæssigheder skal indberettes”, siger Tina Mollerup Laigaard, der er kontorchef i Rigsrevisionen, til Information.

Det blev de ikke, da den sydkoreanske rigsrevision, BAI, i november 2012 kom med en meget kritisk rapport, der påpegede en række problemer i forvaltningen af bistandsmidler i GGGI.

Udenrigsministeriet blev orienteret om problemerne, men gav ikke Rigsrevisionen besked, og problemerne kom dermed først til offentlighedens kendskab, da sagen om GGGI-formand Lars Løkke Rasmussens rejseudgifter begyndte at rulle i efteråret 2013.

Ved et samråd forklarede Friis Bach, at det ikke var påkrævet at orientere Rigsrevisionen, idet den sydkoreanske rapport ikke omtaler korruption.

Men ifølge Rigsrevisionen er det en meget tvivlsom forklaring.

“Hvis det er sådan, at der er begrundet mistanke om uregelmæssigheder, skal Rigsrevisionen under henvisning til Rigsrevisorloven underrettes”, siger Tina Mollerup Laigaard til Information.

Rigsrevisionens udmelding er opsigtvækkende, mener lektor ved Roskilde Universitet Birgitte Poulsen, der er ekspert i offentlig forvaltning.

“Rigsrevisionen formulerer sig altid diplomatisk, men der er ingen tvivl om, at det er en meget alvorlig kritik af udenrigsministeriet”, anfører hun overfor avisen.

Samme vurdering kommer fra Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet. Han mener, at sagen kan “udløse kritik, og det kan også udløse en næse”.