Fronterne trukket op på Syrien-konferences første dag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Der var ingen tegn på at parterne i borgerkrigen i Syrien vil komme hinanden i møde på Syrien-konferencens første dag. Dagen var dog også mest en slags opvarmning til de egentlige forhandlinger, der nu skal i gang.

Onsdag begyndte fredskonferencen for Syrien – den såkaldte Geneve II-konference. Dagen bød på bitre og uforsonlige udmeldinger fra både regeringens side og fra oprørerne. Det rapporterer BBC.

Den syriske regering, der repræsenteres af landets udenrigsminister Walid Muallem kaldte oprørerne for terrorister og sagde at præsident Bashar al-Assad ikke vil gå af og overlade magten til en overgangsregering som led i en mulig fredsaftale.

Oprørerne, der repræsenteres af Ahmed al-Jarba, der er leder af Syriens Nationale Koalition, stod til gengæld fast på at al-Assad skal træde tilbage, hvilket bl.a. USA støtter. Han sammenlignede også styret med det nazistiske styre i 1930erne og 1940ernes Tyskland.

Dokumentation for 11.000 drab

Sammenligningen kommer dagen efter at en rapport, der angiveligt dokumenterer det syriske regimes systematiske drab på 11.000 fanger. Rapporten blev udarbejdet af et hold af anerkendte jurister på baggrund af en enorm mængde billeder og dokumenter fra en afhopper fra det syriske militærpoliti. Afhopperen har angiveligt selv taget billederne. Rapporten er bestilt og betalt af regeringen i Qatar, der støtter oprørerne.

Konferencens første dag havde mest ceremoniel karakter. Der var bl.a. taler fra omkring 40 udenrigsministre, heriblandt Danmarks Holger K. Nielsen.

Der kom ikke nogen resultater, hvilket nok heller ikke var forventet af nogen. Der var dog enighed om, at fortsætte konferencen torsdag. Her er det meningen at FN’s mægler Lakhdar Brahimi skal tale med de to delegationer og få dem til mødes fredag. Lykkes det vil det være første gang parterne mødes ansigt til ansigt siden konflikten begyndte i 2011.

Både FN’s generalsekretær Ban ki-Moon, og udenrigsministrene fra Rusland, Storbritannien og USA har offentligt mindet parterne om, at den fortsatte borgerkrig har massive menneskelige omkostninger for befolkningen i Syrien.

Alle – undtagen Syriens regering – støtter Geneve-kommunikéet

Ved et pressemøde efter dagens program henviste FN’s generalsekretær til det såkaldte Geneve-kommuniké fra 2012, hvori deltagerne i et FN-møde om Syrien opfordrede til at det blev dannet en overgangsregering og afholdt frie valg. Han sagde bl.a. at han var skuffet over Syriens regerings holdning til det.

USAs udenrigsminister John Kerry sagde at alle delegationer ved konferencen – undtagen den syriske regering – støtter Geneve-kommunikéet.

På afstand af konferencen sagde Irans præsident Hasan Rouhani, at fraværet af visse nøglespillere vil gøre det svært at finde en løsning på konflikten.

Han henviste til det faktum, at Iran i første omgang blev inviteret til konferencen af FN, som dog trak invitationen tilbage efter pres fra USA.

Radikal opfordring til militær indgriben

På den hjemlige scene luftede tidligere udviklingsminister og nuværende udenrigsordfører for de Radikale, Christian Friis Bach muligheden for militær indgriben i konflikten. På sin Facebook-side skrev han følgende:

”I dag starter Syrien fredsforhandlingerne. Et enigt og samlet Sikkerhedsråd burde sende et klart signal til parterne om, at de har højst 6 måneder til at stoppe konflikten og danne en overgangsregering – ellers vil det internationale samfund indlede en militær intervention. Uden maksimalt pres vil det ikke lykkes. Vi kan ikke acceptere flere lidelser.”