Af Lis Garval, U-landsnyt.dk
Sådan kan det også gøres. Og hvilken god måde at gøre det på: Afslutte DanidaHUGOU-æraen med en fornem publikation om den eksplosive udvikling i Nepals civilsamfund og den danske støtte til et skrøbeligt demokrati.
”Rights and Governance for Development” hedder publikationen med underteksten “Experiences from support to Nepal in transision”, og den erstatter den slutrapport, man normalt ville udsende, når en epoke er slut. Det er den nu for DanidaHUGOUs vedkommende.
DanidaHUGOU, der står for Danida Human Rights and Good Governance Advisory Unit, har siden 1999 administreret den omfattende danske støtte til både civilsamfundsorganisationer og offentlige institutioner i Nepal, og det har den gjort godt. Det fremgår af 2013-evalueringen af Danmarks støtte til civilsamfundet, og det lyder det også enstemmigt fra de 12-13 samarbejdspartnere, der kommer til orde i publikationen.
I sit forord skitserer ambassadør Kirsten Geelan, hvordan det danske samarbejde har udviklet sig fra at være projektstøtte til strategiske partnerskaber — altså samarbejde med et længere perspektiv og med støtte til kapacitets-opbygning.
Hun nævner bl.a. samarbejdet med valgkommissionen, den nationale menneskerettighedskommission og med den store gruppe af NGOér, der slås for et samfund, der respekterer menneskerettighederne, som er retfærdigt, som skaber sikkerhed og som leverer basale ydelser til sine borgere.
Inspirerende læsning
DanidaHUGOU har hverken sikret respekten for menneskerettighederne eller den demokratiske udvikling.
Men enheden har bragt Nepal et stykke ad vejen, og Danida fortsætter da også støtten til områderne fred, menneskerettigheder og god regeringsførelse gennem en ny, fælles enhed med andre donorer. Den ventes at være på plads snarest.
Publikationen viser, hvilket solidt grundlag DanidaHUGOU har skabt for den nye enhed. Den fortæller, på bedste journalistiske vis, om hvor lidt der ofte skal til for at gøre svage grupper stærke, hvis de får mulighed for at organisere sig.
Den beretter om Nepals jordløse, om kvinderne, om de kasteløse (dalitterne), om oprindelige folk og andre undertrykte grupper og om, hvordan ildsjæle kan få ting til at ske. Gennem interviews og med portrætskitser bliver udviklingen gjort levende, mens de faktuelle oplysninger – og de er der også – taler det nødvendige sprog.
DanidaHUGOU enheden siger selv, at den håber publikationen kan blive til inspiration ved at vise, på hvilken fleksibel måde man har samarbejdet med både regering og NGOér ”under vanskelige og uforudsigelige forhold”.
Det må man krydse fingre for, da publikationen primært er til brug i Nepal og derfor på engelsk. Den har i hvert fald været inspirerende og opmuntrende læsning for mig, der boede i Nepal i slutningen af 1990érne.
Jord og lokalradio
Men hvem vil ikke blive inspireret af at læse om Sundari Bhul og hendes skøde på to ropanis jord – ca. 1000 kvadratmeter. Måske ikke meget jord, men nok til at ændre hende og familiens liv. For første gang nogensinde har de et sted, de kan kalde deres og et sted at bo. Takket være Village Land Rights Forum, der blev dannet med hjælp fra Community Self Reliance Center (CSRC).
”I Nepal er jord alt”, som direktøren og med-grundlæggeren af centret siger. Mellem 2004-1013 har centret medvirket til at bla.15.451 familier har fået ” identitetskort for jordløse”, som giver dem ret til at gøre krav på og udnytte offentlig jord, der ligger brak, og sammen med regeringen har det medvirket til at udforme en ny national jordpolitik.
I 1979 blev den første ikke-regerings og ikke-kommercielle radio – radio Sagarmatha – etableret i Kathmandu, hvor den udfordrede den regeringsejede Radio Nepal, der havde haft monopol siden 1951.
I dag er der flere end 200 lokalradioer, og de spiller en vigtig rolle i landets demokratiske udvikling. CIN – Community Information Network – producerer daglige nyheder, der udsendes af medlemmer af sammenslutningen af lokalradioer og distribuerer også stof fra lokalradioerne. De lokale stemmer bliver hørt.
”Change is possible”
Danidas støtte til Nepals uafhængige medier går tilbage til 1995, mens støtten til et forum for dialog mellem de politiske partier daterer sig fra 2008 .En beskeden støtte på 2,5 mio. kr., der senere blev fulgt op af DIPD med støtte til udvikling af politiske partier på lokalt niveau.
”Rights and Governance for Development ” fortæller også om Bhakta Bishwakarma. Om hvordan den unge kasteløse trodsede all odds, blev jurist og i dag, 44 år gammel, er formand for Nepal National Dalit Social Welfare Organisation. Han er et levende bevis på, at ”Change is possible – if you fight for it.”
Hvis det lyder, som om publikationen er en lovprisning af Danidas indsats, har jeg udtrykt mig dårligt. Det er de samarbejdende organisationer og institutioner, der kommer til orde – det er deres historier, deres indsats, der beskrives.
Jeg savner måske nok lidt historik – om forløberen til DanidaHUGOU og dets samarbejdsprogrammer. Men det er en mindre ting.
Det må anbefales at bestille publikationen, så man kan få fornøjelse af de mange og smukke billeder og så ellers kun til lykke til ambassaden i Kathmandu med udgivelsen og til journalist Jesper Heldgaard, der som pennefører m.m. kommer elegant – informativt og medlevende – rundt i DanidaHUGOU.
Publikationen, ”Rights and Governance for Development – experiences from support to a Nepal in transition”, er på 64, sider. Den er på engelsk og skrevet af freelance-journalist Jesper Heldgaard. Udgivet af den danske ambassade i Kathmandu og trykt i Nepal. Den kan bestilles gratis og downloades i en PDF-version her
: http://danida-publikationer.dk/publikationer/publikationsdetaljer.aspx?PId=6ff304ec-af6b-4792-8293-d4bf4554db9d