Ny udviklingsminister? Historikken ikke til Rasmus Helvegs fordel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Når det nye SR-ministerhold skal sammensættes efter SFs udtræden af regeringen torsdag, fortsætter udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen ikke i embedet, hvis hans radikale parti får udenrigsministerposten, som en del forventer.

I hvert fald ikke hvis man tager afsæt i den politiske historik om netop denne ministertaburet

For siden januar 1993, da socialdemokraten Helle Degn blev forlenet med den nye post som minister for udviklingbistand, og kort efter omdøbte sig til udviklingsminister, har der aldrig siddet en udenrigsminister og udviklingsminister fra samme parti.

Under statsminister Poul Nyrup Rasmussen (1993-2001) sad Niels Helveg Petersen som udenrigs-minister, mens den ene socialdemokrat efter den anden afløste hinanden som udviklings-minister – Helle Degn, Poul Nielson og Jan Trøjborg.

Først da finansminister Mogens Lykketoft (S) fik opfyldt sit længe nærede ønske om at blive udenrigsminister i 2000, skiftede udviklingsministerposten partifarve – nemlig til den radikale Anita Bay Bundegaard.

Under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) (2001-2009) sad der to konservative som udenrigsministre, nemlig først Per Stig Møller og siden Lene Espersen.

Her havde udenrigsministeren (Per Stig) samtidig u-landsbistanden som ressort, ganske enkelt fordi Fogh havde nedlagt den selvstændige ministerpost.

Det blev der ændret på i 2004, da Venstremanden Bertel Haarder – igen ifølge den uudtalte fordelingsnøgle – fik jobbet som udviklingsminister ved siden af at være integrationsminister

Derefter havde Ulla Tørnæs (V) posten i 2005-2010, efterfulgt af partifællen Søren Pind, der kom til efter at Lars Løkke Rasmussen (V) havde afløst Fogh. Pind sad i embedet fra 2010 til 2011, da regeringsskiftet til SRSF kom.

Heller ikke under Helle Thorning-Schmidt (S) har udenrigs- og udviklingsministerposten på noget tidspunkt været besat af samme parti.

Udenrigsministeren var fra SF i skikkelse af Villy Søvndal og senere Holger K. Nielsen. Til gengæld var udviklingsministeren radikal i form af Christian Friis Bach og nu de seneste godt to måneder Rasmus Helveg Petersen.

Så hvis partikabalen om de to ministerposter lægges op som hidtil, må Rasmus Helveg håbe på, at det bliver en socialdemokrat, der overtager Holger K. Nielsens job.

Og ikke, at det bliver én fra hans eget parti- hvilket ikke desto mindre vil være normalen, hvis den hidtidige politiske balance mellem det store og mindre regeringsbærende parti skal bevares på Asiatisk Plads.

Ifølge dagbladet Politikens oplysninger tyder meget på, at Thorning vil sløjfe en af de tre ministerposter i udenrigsministeriet.

Konstruktionen med tre ministre var designet til tre-parti-regeringen, men efter SF og Holger K. Nielsens farvel går de radikale ifølge avisen efter udenrigsministerposten.

I så fald vil det være naturligt, hvis en socialdemokrat bliver ny udviklingsminister, mens europa- og handelsministerens ressort, som også betjenes af Asiatisk Plads, lægges ind under de to tilbageværende, hedder det.

FAKTA

Minister for udviklingsbistand eller blot udviklingsminister er en dansk ministerpost, der har ansvaret for Danmarks udviklings- og bistandspolitik.

Udviklingsministeren har aldrig haft sit eget ministerium, men betjenes af Udenrigsministeriet.

Ministre for u-landsbistand længere tilbage

I regeringen Hilmar Baunsgaard (1968-1971) var kulturminster Kristen Helveg Petersen (R) også minister for teknisk samarbejde med udviklingslandene samt nedrustningsspørgsmål.

I regeringerne Anker Jørgensen II, III og IV var Lise Østergaard (S) minister uden portefølje med særligt henblik på udenrigspolitiske spørgsmål i 1977-1980. Hun var således mødeleder ved FN’s kvindekonference i Bella Center juli 1980.

Og senest

I regeringen Poul Nyrup Rasmussen I (1993-1994) var Helle Degn minister for udviklingsbistand. I 1994-1999 var Poul Nielson udviklingsminister. Nielson blev afløst af Jan Trøjborg (1999-2000), der igen blev afløst af Anita Bay Bundegaard (2000-2001).

I regeringen Anders Fogh Rasmussen I var Bertel Haarder udviklingsminister i 2004-2005. Derefter havde Ulla Tørnæs posten i 2005-2010, efterfulgt af Søren Pind fra februar 2010 til oktober 2011. I en periode til sidst var han også flygtningeminister.

I regeringen Helle Thorning-Schmidt var Christian Friis Bach udviklingsminister og sad i embedet fra 3. oktober 2011 til 21. november 2013, da han trak sig fra posten. Han blev efterfulgt af Rasmus Helveg Petersen som er den nuværende minister.

Om Rasmus Helveg

Rasmus Helveg Petersen er født 17. juni 1968 i København som søn af fhv. MF og fhv. minister Niels Helveg Petersen og cand.mag. og fhv. lektor Hanne Aarup.

Han er gift med Helle Bruun.

Han blev folketingsmedlem for Radikale Venstre i Sjællands Storkreds fra 15. september 2011 og var kandidat for partiet i Grevekredsen og Holbækkredsen fra 2008.

Næstformand for den radikale folketingsgruppe 2012-2013. Uddannet som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1989-1993.

Kommunikationschef i Gigtforeningen og WWF Verdensnaturfonden 2007-2011. Strategirådgiver, Folkekirkens Nødhjælp 1999-2006. Politisk journalist ved Jyllands-Posten, Information og de radikale blade, Christiansborg 1995-1999.

Kommunikationsmedarbejder, Folketingets EU-Oplysning 1993-1995 og formand for Ungdommens Røde Kors 1989-1992

Her de SF-ministre, som skal afløses:

Socialminister Annette Vilhelmsen:

Blev erhvervs- og vækstminister efter at have vundet en urafstemning i SF og blev partiformand i oktober 2012. Ved regeringsrokaden i august 2013 overtog hun posten som social-, integrations- og børneminister.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen:

Nød et markant politisk comeback, da han først fik posten som skatteminister efter Annette Vilhelmsens formandssejr og i december 2013 efterfulgte Villy Søvndal på udenrigsministerposten. Fik således rekordagtig kort tid på prestigeposten.

Skatteminister Jonas Dahl:

Fik sin første ministerpost som skatteminister midt i december sidste år i den regeringsrokade, der blev gennemført, da Villy Søvndal trak sig som udenrigsminister.

Sundhedsminister Astrid Krag:

Blev sundhedsminister efter folketingsvalget i efteråret 2011. Hun var tæt på at blive formand for SF efter Villy Søvndals afgang, men tabte formandskampen til Annette Vilhelmsen. Skiftede parti torsdag og blev socialdemokrat.

Miljøminister Ida Auken:

Har siddet som miljøminister, siden SF kom i regering efter valget i 2011. Skiftede parti senere fredag og indtrådte i Det Radikale Venstres folketingsgruppe.

Transportminister Pia Olsen Dyhr:

Har været transportminister siden ministerrokaden i august sidste år. Forinden sad hun som handels- og investeringsminister. Har en fortid med engagement i u-landsmiljøet.