Sri Lanka overvejer sandheds- og forsoningskommission

Laurits Holdt

Ministre fra Sri Lanka besøger Sydafrika for at blive klogere på Sydafrikas sandheds- og forsonings-kommission. En lignende kommission kan måske tage luften ud af FN-kritik for manglende efterforskning af overgreb under Sri Lankas borgerkrig.

Tamilske tigre i 2004. (Foto: Wikimedia (CC BY-SA 3.0))

Sri Lankas regering siger, at den overvejer at oprette en sandheds- og forsoningskommission i stil med den som Sydafrika oprettede efter afskaffelsen af apartheid-systemet. Det skriver webudgaven af den indiske avis The Hindu onsdag.

Skal hele sår

Kommissionen skal være med til at hele de sår som den årtier-lange borgerkrig har efterladt på landet og dets befolkning.

Hvis kommissionen bliver til noget og kommer til at ligne den sydafrikanske vil den give personer, der har foretaget overgreb og begået krigsforbrydelser mulighed for offentligt at erkende deres gerninger og på den måde undgå retsforfølgelse.

To medlemmer af Sri Lankas regering vil lede en delegation, der torsdag mødes med repræsentanter for den sydafrikanske regering og regeringspartiet ANC for at tale om den de sydafrikanske erfaringer med en sådan kommission.

Skal dæmpe kritik fra FN

Ifølge avisen er besøget og ideen om en kommission et forsøg på at dæmpe kritik fra FN. Kritikken er blevet udtalt i indtil videre to resolutioner, der kritiserer at Sri Lanka ikke har gjort nok for at efterforske de overgreb og krigsforbrydelser, der skete under den 27 år lange borgerkrig i landet.

Borgerkrigen mellem regeringen i det overvejende buddhistiske land og bevægelsen de Tamilske tigre begyndte i 1983 og sluttede i 2009. Det menes at op mod 100.000 blev dræbt under borgerkrigen.