Tvivl om GGGIs resultater i Etiopien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De dårlige historier om klimaorganisationen GGGI er kommet i en lind strøm siden efteråret. Men der har også været i hvert fald én god historie: GGGI har haft succes med at sætte grøn vækst på dagsordenen i Etiopien. Det sås der nu alvorlig tvivl om.

Organisationen Global Green Growth Institute (GGGI), der har Lars Løkke Rasmussen som formand, har fået mange klø i de danske medier siden efteråret, hvor uregelmæssighederne i organisationens økonomiske forvaltning begyndte at komme frem.

Men der var også positive historier, fik danskerne at vide. Daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) sagde, at GGGI havde rådgivet den etiopiske regering om grøn vækst og i det hele taget havde været med til at sætte grøn vækst på dagsordenen i Etiopien.

Men nu viser det sig, at GGGIs kontor i Etiopien kun har brugt 14 procent af sit budget for 2013.

Det viser en revisionsrapport som revisionsfirmaet Deloitte har foretaget for den norske stat, fortæller dagbladet Information tirsdag (link til Deloittes rapporter og GGGIs svar under artiklen).

Og nej, det er ikke en god ting. Rapporten viser, at det som kontoret har brugt penge på er løn, kontorfaciliteter, køretøjer, rejser og logi. Der er stort set ikke brugt penge på konsulentarbejde, monitorering og evaluering samt administrative omkostninger.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det etiopiske kontor rent faktisk har lavet noget.

”De penge, de har brugt, har de mest brugt på at dække udgifter til medarbejdere, der sidder i hovedkvarteret i Seoul. Om de så har været i Etiopien, er der ingen dokumentation for. Så hvad der egentlig foregår, ved vi ikke. Der er ingen arbejdsplan, intet budget og ikke brugt nogen penge, så der er ikke udrettet noget, og de penge, der er brugt, er ført hjem til Seoul,” siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh til Information.

I rapporten kritiserer revisorerne en generel mangel på nedskrevne retningslinjer for budgetstyring og nærmest lemfældig omgang med pengene. Den kommer også ind på at GGGIs medarbejdere synes at have svært ved selv de simpleste principper for bogføring.

Kritikken fra revisorerne får professor Per Nikolaj Bukh og Christian Bjørnskov, der er økonomiprofessor ved Aalborg Universitet til at sætte spørgsmålstegn ved Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at han har sørget for at der bliver ryddet op i GGGIs økonomi og bogholderi.

Revisionsrapporterne fra Deliotte m.v.

Orientering af Rigsrevisionen (PDF, 2 sider)
Revisionsrapporten for Seoul (PDF, 16 sider)
Revisionsrapporten for Etiopien (PDF, 22 sider)
Revisionsrapporten for Indonesien (PDF, 18 sider)
GGGI-ledelsens svar på revisionsrapporterne (PDF, 11 sider)