Mogens Jensen til Ugandas præsident: Ny lov vil få konsekvenser

Laurits Holdt

Handels- og udviklingsministeren advarer Ugandas præsident mod at underskrive kontroversiel lov mod homoseksualitet. Samtidig vil præsidenten have undersøgt om homoseksualitet kan være medfødt, hvilket kan føre til at han afviser loven.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har søndag taget direkte kontakt til Ugandas præsident Yoweri Museveni.

Det sker i et sidste forsøg på at få ham til ikke at underskrive en kontroversiel anti-homolov, der betyder, at homoseksuelle i Uganda kan straffes op til livstid.

I modstrid med internationale konventioner

“Jeg har skrevet til præsident Museveni og kraftigt opfordret ham til ikke at underskrive denne ekstreme lov. Hvis præsidenten underskriver loven, vil Uganda have taget et tiltag i modstrid med internationale konventioner, der bl.a. skal sikre lige rettigheder for alle i samfundet, og som Uganda har tilsluttet sig,” siger ministeren ifølge en pressemeddelelse søndag aften.

”Uganda vil også samtidig bryde landets egen forfatning. Jeg har understreget over for præsidenten, at hans beslutning vil få konsekvenser for Danmarks engagement i Uganda, og at jeg indkalder den ugandiske ambassadør i Danmark til et møde om sagens alvor.”

“Danmark vil sammen med internationale partnere, herunder de nordiske og EU, arbejde for, at en samlet reaktion fra det internationale samfund bliver så effektfuld som muligt.”

Har tøvet med at underskrive

Det ugandiske parlament vedtog loven i december 2013, men præsident Yoweri Museveni har holdt omverdenen hen i usikkerhed om, hvorvidt han ville skrive under.

Nu er Museveni tilsyneladende parat til at gøre det.

Det skyldes blandt andet, at han er under politik pres fra sit eget parti. Samtidig er en ugandisk rapport kommet frem til, at homoseksualitet ikke er genetisk, men et aktivt valg. Og det har overbevist den ugandiske præsident om, at loven skal underskrives.

Søndag kom der dog endnu en krølle på sagen idet præsident Museveni vil have en ny videnskabelig undersøgelse, for at få klarlagt om, nogle mennesker rent faktisk fødes som homoseksuelle.

Søger amerikansk hjælp

I den forbindelse opfordrer han den amerikanske regering og amerikanske forskere til at hjælpe til med undersøgelsen.

Han har tidligere udtalt, at han mente, at homoseksuelle er syge og at de har brug for hjælp – og ikke straf. Hvis en ny undersøgelse kan overbevise ham om, at homoseksualitet kan være medfødt, så åbner det mulighed for at han endnu engang vil afvise loven.

Det er i forvejen ulovligt at være homoseksuel i Uganda. Den nye lov forbyder også at fremme homoseksuelles rettigheder. Den straffer enhver, der støtter, sponserer eller tilskynder homoseksualitet.

Danmarks udviklingsbistand til Uganda er på omkring 310 millioner kroner om året.