Fremtiden for NGOerne (1): U-landsnyt.dk inviterer til åben debat om ny civilsamfundspolitik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

U-landsnyt.dk inviterer til åben debat om den kommende civilsamfundspolitik. Dokumentet er grundlaget for den måde Danida støtter via de danske organisationer og direkte til organisationer i u-landene. Send din NGOs mening ind!

Danidas udkast til en ny civilsamfundspolitik er i høring indtil onsdag d. 19. marts. U-landsnyt.dk inviterer hermed alle interesserede til at debattere udkastet.

Vi er interesseret i både hele høringssvar og kommentarer, debatindlæg og kommentarer til høringssvarene og indlæggene.

Det kan sendes til redaktionen på e-mailadressen [email protected] – gerne så hurtigt som mulig, så det kan måske kan inspirere andre inden svarfristen udløber.

Der er link til udkastet til en ny civilsamfunds-politik under artiklen.

Politik afløser strategi

Civilsam-funds-politikken skal afløse den nuværende civilsam-funds-strategi.

At en strategi afløses af en politik betyder ifølge CISU at teksten er kortere og på et lidt højere principielt niveau. Med ændringen følger Danida den grundanbefaling, der lå i INTRAC-evalueringen af civilsamfundsstrategien.

Civilsamfundsstrategien – og fremover politikken – definerer grundlaget for Danidas støtte til danske civilsamfundsorganisationer og den bilaterale bistand direkte til organisationer i de lande, der modtager dansk bistand.

CISU opfordrer til at give høringssvar

CISU, Civilsamfund i Udvikling, der er en samarbejdsplatform for 285 danske organisationer, som arbejder i u-landene, har lavet en sammenligning mellem den gamle strategi og den nye politik. Se den her: http://www.cisu.dk/Default.aspx?ID=30264

Organisationen opfordrer desuden sine medlemme til at indsende høringsvar og vil også indsende på egne vegne.

På sit websted har CISU lavet en opsamling af de fire punkter i udkastet, som organisationen mener er mest relevante for dens medlemmer:

Hvad er formålet med at give støtte til CISU medlemmer gennem puljeordninger

Formålet for CISUs arbejde som medlemsorganisation er givet som
increasing capacity among their member organisations to enhance interest in and knowledge of development issues,and to engage in development cooperation activities with their partnersin the global South’.

Dette skal understøtte: ’promote a wide, diverse range of CS support and links between Denmark and countries in the global south creating solidarity between Danish and southern CS actors, as weell as awareness of and support to development issues among the Danish public’.

Er I enige I disse formål – eller mener I det skal trækkes frem at I ikke blot samarbejder med jeres partnere, men også gennem dette bidrager til udviklingseffekter som for eksempel bedre levevilkår, reduktion af fattigdom?

Se kapitel 6.2 side 24.

Stærkt fokus på gensidigt forpligtende partnerskaber

Partnerskaber er helt centralt placeret i den nye politik, da der er et stærkt fokus på gensidigt forpligtende partnerskaber mellem jer og jeres partnere.

Et mål er at: ‘Continue to support partnerships between Danish CSOs and CSOs in the global South emphasising the gradual transfer of responsibility to partners in the global South and implementation of Human Right Based Approach (HRBA)in the partnership’.

Er I enige i dette mål eller har I andre forslag til mål for gensidigt forpligtende samarbejde med jeres partnere?

Se kapitel 5 side 14.

Stigende fokus på innovative og fleksible partnerskaber

Det fremhæves i stigende grad, at partnerskaber skal være innovative, fleksible og med et mål om at:’Promote innovative models of partnerships and the inclusion of social movements, private sector, youth organisations, and traditional authorities as partners.

Er I enige i dette mål eller har I andre forslag til mål for innovativt og fleksibelt samarbejde med jeres partnere?

Se kapitel 5 side 14.

Er vi enige i tilgang til ’capacity development’ og ’advocacy’?

Udviklingstrekanten har været centralt placeret både i den gamle civilsamfundsstrategi og jeres arbejde indenfor civilsamfundspuljen.

Den nye politik beskriver capacity development og advocacy – men ikke sammenhænge mellem dem og hvorledes de sammen med strategiske ydelser kan bidrage til rettighedsbaserede udviklingseffekter.

Er I enige med formuleringerne om capacity development og advocacy i den nye politik – eller har I forslag til hvorledes udviklingstrekanten kan placeres mere centralt i politikken?

Se kapitel 5.2. side 16 og kapitel 5.3 side 18.

Læs udkastet til den nye civilsamfundspolitik (PDF, 31 sider).

Indsend høringssvar til Udenrigsministeriet via denne side: http://um.dk//en/danida-en/partners/civil-society-organisations/public-consultation-draft-civil-society-policy
Deadline er 19. marts.