Begrænset oprejsning til døde tilhængere af Egyptens afsatte præsident

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En egyptisk domstol dømte tirsdag fire politibetjente for 37 indsattes kvælingsdød i august sidste år. Betjentene havde affyret tåregas ind i en overfyldt lastbil.

KAIRO, 18. Marts 2014: Vicepolitichef i Heliopolis politistationen Amr Faruk blev idømt 10 års fængsel i arbejdslejr for uagtsomt manddrab og ekstrem forsømmelse, mens tre betjente fik betingede domme på et år.

Det skriver BBC online, hvis korrespondent rapporterede om en vred og følelsesladet reaktion på dommene fra familiemedlemmer til de døde, der ventede udenfor domstolen.

Mursi-støtter

Nyhedsbureauet AllAfrica beskriver de 37 døde som tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Mursi.

Ifølge flere kilder blev 45 mænd stuvet sammen i en transportlastbil beregnet til 24 personer.

På turen til Abu Zaabal fængslet udenfor Kairo den 18. august sidste år blev 37 af dem kvalt, da betjentene affyrede tåregas ind i lastbilen og ignorerede deres råb om hjælp.

Fra officielt hold lød det oprindeligt, at de 45 mænd “havde gjort oprør og tilbageholdt en vagt”, men anklagerne fandt ingen beviser på dette.

Voldsomme overgreb

Dødsfaldene førte til international fordømmelse og fik FN’s generalsekretær Ban Ki-moon til at udtale, at han var ‘dybt berørt’ af begivenhederne.

Fire dage tidligere var tæt på 1.000 mennesker blevet dræbt, da sikkerhedstropper gik ind og ryddede sid-ned protester i Kairo, hvor støtter af Præsident Mohamed Mursi, der blev fjernet af militæret i juli 2013, viste deres utilfredshed med landets nye styre.

Tusindvis af islamister er sidenhen tilbageholdt – herunder også præsident Mursi og andre ledende kræfter i Det Muslimske Broderskab. De er anklaget for bl.a. at “opfordre til mord og sprede kaos i Egypten i samarbejde med udenlandske organisationer”.

Rettighedsaktivister i Egypten siger til BBC, at landets politi opererer i et klima af straffrihed, hvor de sjældent stilles til ansvar for hårdhændede overgreb.